امروز :
Skip to main content

 سیزده ویژگی آمر به معروف و ناهی از منکر از نگاه امام علی (ع)

 

 

نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه قزوین گفت: مقدمه برای ورود به امر به معرف و نهی از منکر را نفروختن آخرت به دنیا معرفی کرد و گفت: دنیا وسیله آخرت است و نباید آخرت را وسیله دنیا قرار داد و این مهم از شرایط ورود به عرصه امر به معروف است.

 

آیت‌الله عبدالکریم عابدینی در جلسه اخلاق حوزه علمیه استان قزوین که در شبستان امیرالمؤمنین (ع) مسجدالنبی (ص) برگزار شد، به ادامه تفسیر نامه 21 نهج‌البلاغه پرداخت و با تشریح سیزده ویژگی آمر به معروف و ناهی از منکر از نگاه امام علی (ع)، اظهار کرد: می‌باید شرایط و آمادگی امر به معروف و نهی از منکر را در خود ایجاد کنیم تا این فریضه مهم دینی مؤثر واقع شود.

 

وی تصریح کرد: امام خمینی (ره) آمر به معروف و ناهی از منکر بودند و امر به معروف و نهی از منکر ایشان جهان را دگرگون کرد. می‌باید بررسی کنیم و ببینیم امام راحل (ره) با چه شرایط و ویژگی‌هایی امر به معروف کردند که اینگونه مؤثر واقع شد.

 

امام جمعه قزوین خاطرنشان کرد: امیرالؤمنین (ع) سیزده دستورالعمل را که شرایط و مقدمه ورود به امر به معروف و نهی از منکر است به ما آموخته‌اند و اگر آنها را فرا بگیریم می‌توانیم در این عرصه مؤثر واقع شویم.

 

 

نماینده ولی فقیه در استان قزوین به تشریح اولین ویژگی آمر به معروف و ناهی از منکر پرداخت و عنوان کرد: آمر به معروف و ناهی از منکر قلب خود را باید با موعظه احیا کند و حیات معنوی داشته باشد و برای مال و مقام دنیا حرص و طمع نورزد.

 

وی با بیان اینکه قرآن جامع‌ترین و مؤثرترین موعظه محسوب می‌شود و احیا کننده انسان است، ادامه داد: خداوند که حی و قیوم است قرآن را نازل کرد تا انسان به وسیله آن احیا شود و خود را از زمین‌گیر بودن نجات دهد.

 

آیت‌الله عابدینی با اشاره به دومین ویژگی آمر به معروف و ناهی از منکر ابراز کرد: آمر به معروف باید نفس حریص و دنیا طلب خود را با زهد و بی رغبتی نسبت به دنیا، از میان ببرد و این مهم مستلزم خودسازی و درک حقیقت زودگذر بودن دنیا است.

 

 

امام جمعه قزوین قوی بودن و پرهیز از ضعف در مقابل دنیاطلبی را سومین ویژگی آمر به معروف دانست و تأکید کرد: آنها که دنبال دنیا پرستان حرکت کردند، تسلیم گناه و آلوده به مال حرام شدند، به خاطر ضعف یقین بوده است و می‌باید خود را در مقابل جاذبه‌های دنیایی قوی کنیم.

 

وی خاطرنشان کرد: چهارمین ویژگی آمر به معروف برخورداری از حکمت برای یافتن راه روشن است و قرآن، احادیث اهل بیت عصمت و طهارت (ع)، نماز، روزه، معنویت و سیره و سنت رسول اکرم (ص) حکمت هستند و حکمت مقام بسیار والایی نزد خدای متعال دارد.

 

نماینده ولی فقیه در استان قزوین اظهار کرد: در قرآن آمده خداوند هر کسی را بخواهد با نور حکمت نورانی می‌کند و مسیر درست را به او نشان می‌دهد و هر کسی که خداوند نور هدایت و روشنی را به او عنایت نکند، هیچ کسی نمی تواند او را هدایت کند.

 

 

آیت‌الله عابدینی به تشریح پنجمین دستور العمل برای ورود به امر به معروف و نهی از منکر پرداخت و تصریح کرد: انسان طغیان‌گر است و روح سرکش دارد و امام علی (ع) می‌فرماید اگر به معنای واقعی یاد مرگ را به او منتقل کنند، از حالت سرکشی و طغیان‌گری دست می‌کشد و باید این دست کشیدن از طغیان‌گری از ویژگی‌های آمر به معروف باشد.

 

وی بیان کرد: طبق دستور امیرالمؤمنین (ع) آمر به معروف باید دائم نفس خود را وادار کند که به فانی بودن دنیا اقرار نماید و این مهم ششمین دستورالعمل برای ورود به فریضه امر به معروف و نهی از منکر است.

 

امام جمعه قزوین با بیان اینکه هفتمین ویژگی آمر به معروف و ناهی از منکر این است که او باید نفس و جان خود را نسبت به نا هنجاری‌ها و ناملایمت‌های دنیا بصیرت بخشد، گفت: نفس و جان انسان باید با بینایی و بصیرت دریابد که این دنیا به هیچ کس وفادار نیست و صرفاً جای رسیدن به جایگاه والای انسانی است.

 

 

نماینده ولی فقیه در استان قزوین هشتمین دستورالعمل امر به معروف و نهی از منکر را تشریح کرد و ابراز داشت: آمر به معروف باید نفس و جان خود را از جنگ و خشم روزگار دور نگه دارد؛ این به معنای آن است که با قوانین الهی و خداوند سر ستیز نداشته باشد و عالم را مزرعه آخرت بداند و در آن برای آخرت تلاش کند.

 

وی آگاهی از اخبار آدم‌هایی که عمرشان سپری شده و از دنیا رفته‌اند را نهمین ویژگی ورود به عرصه امر به معروف و نهی از منکر معرفی کرد و یادآور شد: آمر به معروف باید کسانی که در دینا عمرشان به خسران گذشت را تماشا کند و ببیند کسانی که قبل او زندگی کرده‌اند چه بر سرشان آمده است و از زندگی آنها عبرت بگیرد.

 

آیت‌الله عابدینی به تشریح دهمین ویژگی آمر به معروف پرداخت و افزود: آمر به معروف و ناهی از منکر باید جایگاه خود را همین امروز اصلاح کند و به فردا واگذار نکند. یکی از کارهای شیطان وسوسه کردن انسان برای موکول کردن کارها به زمان دیگر است و نباید تحت تأثیر این وسوسه شیطان قرار گرفت.

 

 

امام جمعه قزوین یازدهمین مقدمه برای ورود به امر به معرف و نهی از منکر را نفروختن آخرت به دنیا معرفی کرد و گفت: دنیا وسیله آخرت است و نباید آخرت را وسیله دنیا قرار داد و این مهم از شرایط ورود به عرصه امر به معروف است.

 

وی دوازدهمین دستورالعمل امر به معروف را قضاوت نکردن و سخن نگفتن در خصوص موضوعی است که از آن اطلاع ندارد دانست و یادآور شد: طبق سفارش امام علی (ع)، آمر به معروف و ناهی از منکر نباید در خصوص موضوعی که از آن آگاهی ندارد، قضاوت کند و سخن بگوید.

 

نماینده ولی فقیه در استان قزوین گفت: سیزدهمین ویژگی آمر به معروف این است که از راهی که می‌ترسد به بیراهه و گمراهی منجر شود، بپرهیزد و در آن قدم نگذارد چرا که بازگشت از مسیر گمراهی دشوار است.