تقوا و ذکر دو رکن اصلی عبادت که در نماز جمعه هم وجود دارد / نماز جمعه ما را در برابر دشمن داخلی و بیرونی آسیبناپذیر میکند / قدردان تلاشهای کادر درمانی و پزشکان هستیم / به همه مردم رعایت اصول بهداشتی را توصیه میکنیم
نماینده ولی فقیه در استان قزوین در برنامه زنده تلویزیونی «سروش آسمانی» گفت: تقوا و ذکر دو رکن اصلی عبادت که در نماز جمعه هم وجود دارد.
آیتالله عبدالکریم عابدینی در برنامه زنده تلویزیونی «سروش آسمانی» که در زمان هفتگی نماز جمعه به صورت زنده از شبکه قزوین پخش شد، اظهار کرد: نماز جمعه در کنار نمازهای واجب قرار گرفته است، منتها یک شرطی دارد و آن اینکه نماز جمعه باید با امام عادل برگزار شود.
وی تصریح کرد: فقها درباره تعریف امام عادل و اینکه آیا امام عادل هر امامی است یا فقط معصومین هستند، اختلاف نظرهایی با یکدیگر دارند و مباحث فقهی جدی در طول تاریخ تشیع و جهان اسلام مطرح بوده است و همین الان نیز بسیاری از فقها نماز جمعه را واجب تخییری می دانند.
امام جمعه قزوین به تشریح واجب تخییری پرداخت و گفت: واجب تخییری یعنی شما دو مصداق برای این واجب دارید که یکی نماز جمعه و دیگری نماز ظهر است و حال شما مخیّر هستید که یکی از این دو را انتخاب کنید.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین خاطرنشان کرد: بزرگانی فرموده اند اینکه نماز جمعه واجب تخییری است تا زمانی است که این نماز اقامه نشده باشد، گویا که کلید اختیاری بودنش دست حاکم شرع و در زمان غیبت دست ولی فقیه است.
وی افزود: اما همین که نماز جمعه اعلام شد و قرار شد نماز جمعه در شهری برگزار شود و تخییری بودن را ولی فقیه اعمال کرد، واجب می شود؛ مگر کسانی که عذر دارند و مثلا به دلیل مسافر بودن یا پیر بودن نمی توانند شرکت کنند.
آیتالله عابدینی عنوان کرد: رسول گرامی اسلام(ص) در اولین فرصت، نماز جمعه را اقامه کردند و در آیه 9 سوره مبارکه جمعه خداوند فرموده وقتی برای ذکر و یاد خدا در روز جمعه به شما خبر داده می شود و منادی ندا می کند، برای ذکر الهی بکوشید و نگفته که فقط ذکر خدا را به جای آورید بلکه تأکید کرده با فعالیت بیشتر به این ذکر بپردازید چرا که خیر شما در این حقیقت نهفته است، به شرط آنکه بدانید.
امام جمعه قزوین در ادامه بیان کرد: در ادامه آیات قرآن داریم؛ زمانی که نمازجمعه به پایان رسید به دنبال کار و کاسبی و زندگی خود رفته و پراکنده شوید و به دنبال فضل الهی بروید. یعنی با اقامه نمازجمعه، رفتن به دنبال مال و دنیا برای شما خیر و برکت خواهد داشت و مال دنیا با دین و علم و عبادت شما درهم آمیخته می شود.
وی ادامه داد: فردی که با اقامه نمازجمعه از دنیا دست کشیده است دیگر مال پرست و دنیاپرست و حریص به مال و ثروت نمی شود، از آنجایی که در نماز ذکر بسیار بااهمیت است پس از نماز هم باید ذکر و یاد خدا در زندگی ما جاری باشد؛ زیرا ما اهل ذکر خواهیم بود و اگر به دنبال رستگاری هستیم مسیر فلاح همین ذکر و یاد خداست.
آیت الله عابدینی اذعان کرد: زمانی که رسول گرامی اسلام(ص) نمازجمعه را اقامه می فرمودند در آن دوره، بازار شب عید و پاساژ و ساختمان های تجاری پر از محصول وجود نداشت؛ بلکه پس از چندماه یک تاجری خریدهایی که از کشورهای دور انجام داده بود برای فروش عرضه می کرد که این کالاها شاید فقط یکبار برای فروش گذاشته می شد و به همه اطلاع رسانی صورت می گرفت.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین ادامه داد: طبق این آیات الهی زمانی که پیامبر(ص) در حال ایراد خطبههای نمازجمعه بودند این کاروان تجاری وارد شهر شد و صدای اطلاع رسانی از حضور کالاهای جدید بین مردم منتشر شد. با بلندشدن صدای این طبل ها مردمی که در نمازجمعه حضور داشتند مجلس را ترک کرده و زمانی که بوی خرید و فروش و تجارت آمد همه به سمت بازار دنیا روی آوردند و پیامبر اسلام را تنها گذاشتند.
وی یادآور شد: در این آیات الهی می خوانیم که خداوند می فرماید؛ ای رسول ما به مردم بگو آنچه نزد خداست از تجارت و لهو و لعب برتر است. آنهایی که از بازار موقت دنیا عقب ماندند گمان نکنند که چیزی را از دست دادند بلکه بدانند بهترین روزی دهندگان خدای متعال است.
امام جمعه قزوین با بیان اینکه وجه مشترک همه عبادات، دو عنصر ذکر و تقواست، اظهار کرد: همه عبادت ها برای ذکر و رسیدن به تقوا است. اینکه انسان ارتباطش با خدا به فراموشی سپرده نشود، به غفلت کشیده نشود، دائم خودش را در محضر خدا ببیند و همواره بیداری و هوشیاری مداوم و پیوسته داشته باشد.
وی تصریح کرد: قرآن کریم اهل ذکر را کسانی می داند که همه وجودشان با نام خدا به لرزه در آید و آنقدر موقعیت خود را می فهمند و مخاطرات مسیر بندگی را می شناسند که نام خدا بر روی آنها تأثیر می گذارد و مدام دغدغه دارند که خداوند از آنها راضی باشد.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین اضافه کرد: تقوا یکی دیگر از رکن های اساسی در عبادت هاست، خدا فرموده ای مردم خدا را عبادت کنید، او شما و پیشینیانتان را آفرید، او را عبادت کنید تا شاید به مقام و قله تقوا دست یابید.
آیتالله عابدینی تأکید کرد: وقتی تقوا را مورد بررسی قرار می دهیم می بینیم شخصیت انسان ها از عقل و اراده تشکیل شده است و تقوا نیز عقل انسان را دانا و اراده انسان را توانا می کند. انسان هایی در زندگی دنیا و آخرت موفق تر خواهند بود که صاحب عقل داناتر و اراده توانا تر باشند و این امر فقط با تقوا به دست می آید.
امام جمعه قزوین بیان کرد: روایات بسیار زیادی درباره برپایی نمازجمعه و اهمیت برگزاری آن وجود دارد و روایات زیاد دیگری نیز وجود دارد که ما را پای درس خطبههای نمازجمعه رسول اکرم(ص) و امیرمومنان(ع) می نشاند. البته برخی از ائمه به واسطه شرایط سیاسی و حکومتی زمان حکام ظالم آن دوره، امکان برگزاری نمازجمعه را پیدا نکردند.
وی ادامه داد: رسول گرامی اسلام در حدیثی درباره نمازجمعه که در بحارالانوار آمده است، می فرمایند: "بدانید که خدای متعال نمازجمعه را بر شما ضروری و لازم دانسته است، حتی پس از من با وجود امام عادل هرکس نمازجمعه را ترک کند از من نیست."
آیت الله عابدینی اذعان کرد: امام عادل در زمان ما ولی فقیه عادل و جامع الشرایط است که برپایی نمازجمعه با دستور ایشان مشروعیت پیدا می کند که در کل کشور شاهد برگزاری نمازجمعه در نقاط مختلف هستیم که اگر هرکدام از این نمازجمعه ها حکم ولی فقیه نداشته باشد بی فایده خواهد بود.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین بیان کرد: تقوا عقل را دانا می کند اگر اهل تقوا شوید عقل شما قدرت تشخیص و فهم فوق العاده و بصیرت پیدا خواهد کرد، از سوی دیگر فرد متقی، دارای اراده قوی می شود. بنابراین همه عبادات در اینکه انسان را به تقوا می رساند مشترک هستند. اگر یک غیرمسلمان این سرمایه های عظیم ذکر و تقوا را درک کند حتما مشتاق آن می شود.
وی افزود: رسول گرامی اسلام(ص) فرموده کسی که از روی تنبلی و اهمیت ندادن نماز جمعه را ترک کند و بگوید من این چیزها را قبول ندارم و در نهایت آن را سبک بشمارد، آشفتگی و پراکندگی در روحیات و زندگی او دیده می شود و هر کسی از ذکر روی برگرداند، آشفتگی و استرس در زندگیاش دیده می شود و زندگی چنین انسانی برکت ندارد، نمازش نماز نمی شود، زکاتش ارزش ندارد، حج او فایده ندارد و در زندگی این انسان برکت نیست مگر آنکه توبه کند.
امام جمعه قزوین تأکید کرد: در یک بخش از سوره جمعه مبانی و ریشه ها، افکار و اندیشه ها، اخلاق و رفتار، وحی و نبوت و کتاب آسمانی مطرح می شود و در بخش دوم بحث یهود را مطرح می کند که در آن نیرنگ ها و دشمنی های یهود را بیان کرده و این 4 آیه را دریچه ای قرار می دهد که ما را به سایر آیه های مربوط به این موضوع متصل کند.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین ادامه داد: امروز ما یک دشمن بیرونی به نام یهود داریم و نماز جمعه می خواهد ما را با این دشمن بیرونی آشنا کند.
وی گفت: در رکعت دوم نماز جمعه سوره منافقون قرائت می شود که نشان دهنده دشمن داخلی است، هر چه آسیب دیده ایم یا از دشمن داخلی است، یا دشمن خارجی که نماز جمعه ما را برای این منظور آماده می کند و اگر آماده شویم، ملتی آسیب ناپذیر خواهیم بود.
آیت الله عابدینی با اشاره به مباحث مطرح شده در خطبه های دوم نماز جمعه، تشریح کرد: در خطبه دوم نماز جمعه مسائل روز مطرح می شود و بهترین جایی که می توان به مسائل روز پرداخت، نماز جمعه است.
آیت الله عابدینی ضمن اینکه کادر پزشکی و پرستاران را رزمندگان خط مقدم مقابله با این ویروس نامید و افزود: از همه این عزیزان که با از خودگذشتگی و تلاشهای شبانهروزی مدافعان سلامت مردم هستند، تشکر و قدردانی میکنم؛ خدمت به مردم گرفتار در این بحران، اجر کثیری را نصیب این عزیزان خواهد کرد.
وی افزود: از همه شهروندان میخواهیم که نکات بهداشتی و توصیههای پزشکی را با جدیت هر چه بیشتر رعایت کنند تا شاهد جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری و ریشه کن شدن آن باشیم.
امام جمعه قزوین اظهار کرد: همان طور که شاهد هستیم این روزها نمازهای جمعه و جماعات استان قزوین جهت پیشگیری از انتقال این ویروس برگزار نمی شود و توصیه ما به همه مردم رعایت اصول اعلام شده از سوی وزارت بهداشت و پزشکان جهادگر است.