امروز :
Skip to main content

انسان‌ها یا جزو صالحان و یا مفسدان هستند و راه میانه‌ای وجود ندارد/ مصلحان و مفسدان با یکدیگر ضدیّت دارند و در کنار هم قرار نمی‌گیرند

 

 

امام جمعه قزوین در جلسه تفسیر مسجد امام خمینی (ره) گفت: انسان‌ها یا جزو صالحان و یا مفسدان هستند و راه میانه‌ای وجود ندارد.

 

آیت‌الله عبدالکریم عابدینی در جلسه تفسیر قرآن در مسجد امام خمینی (ره) اظهار کرد: خداوند در آیه 9 سوره عنکبوت می‌فرماید: «وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُدْخِلَنَّهُمْ فِي الصَّالِحِينَ»، (كسانى كه گرويده و كارهاى شايسته كرده‌اند البته آنان را در زمره شايستگان در مى‌‏آوريم).

 

وی با بیان اینکه در قرآن یک صلاح داریم و یک فساد و هر دو در مقابل یکدیگر هستند، تصریح کرد: همین معنا را اگر برای انسان نشان دهیم، در قرآن مصلح و مفسد داریم و این آیه می‌خواهد بگوید شما در کدام یک از آنها هستید و اگر مصلح نباشید، خطر اینکه در میان مفسدین قرار بگیرید وجود دارد.

 

امام جمعه قزوین به برخی از آیات از سوره‌های دیگر درباره مصلح و مفسد اشاره کرد و ادامه داد: خدا در آیه 11 و 12 سوره بقره درباره منافقین سخن می‌گوید و می‌فرماید: «وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ لَا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ قَالُوا إِنَّمَا نَحْنُ مُصْلِحُونَ»، (و چون به آنان گفته شود در زمين فساد مكنيد مى‏‌گويند ما خود اصلاحگريم)، «أَلَا إِنَّهُمْ هُمُ الْمُفْسِدُونَ وَلَكِنْ لَا يَشْعُرُونَ»، (بهوش باشيد كه آنان فسادگرانند ليكن نمى‌فهمند).

 

نماینده ولی فقیه در استان قزوین افزود: در این که فساد و صلاح، مصلح و مفسد با یکدیگر ضدیت دارند، شکی نیست و آنها دروغ می‌گفتند که ما اصلاح‌گر هستیم و مفسد نیستیم و خدا می‌گوید در مقابل آنها هوشیار باشید.

 

وی بیان کرد: در آیه 103 سوره اعراف خداوند می‌فرماید: «ثُمَّ بَعَثْنَا مِنْ بَعْدِهِمْ مُوسَى بِآيَاتِنَا إِلَى فِرْعَوْنَ وَمَلَئِهِ فَظَلَمُوا بِهَا فَانْظُرْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُفْسِدِينَ»، (آنگاه بعد از آنان موسى را با آيات خود به سوى فرعون و سران قومش فرستاديم ولى آنها به آن [آيات] كفر ورزيدند پس ببين فرجام مفسدان چگونه بود).

 

آیت‌الله عابدینی اذعان کرد: خدا در این آیه می‌خواهد بگوید که موسی مصلح و فرعون مفسد است و فساد و صلاح در مقابل یکدیگر قرار دارند و هیچگاه در کنار یکدیگر قرار نمی‌گیرند.

 

این مفسر قرآن تأکید کرد: در آیه 4 قصص نیز می‌فرماید: «إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلَا فِي الْأَرْضِ وَجَعَلَ أَهْلَهَا شِيَعًا يَسْتَضْعِفُ طَائِفَةً مِنْهُمْ يُذَبِّحُ أَبْنَاءَهُمْ وَيَسْتَحْيِي نِسَاءَهُمْ إِنَّهُ كَانَ مِنَ الْمُفْسِدِينَ»، (فرعون در سرزمين [مصر] سر برافراشت و مردم آن را طبقه طبقه ساخت طبقه‏‌اى از آنان را زبون مى‏‌داشت پسرانشان را سر مى‌‏بريد و زنانشان را [براى بهره‏ كشى] زنده بر جاى مى‌گذاشت كه وى از فسادكاران بود).

 

وی عنوان کرد: خدا اصرار دارد بگوید که فرعون مفسد است و اصرار دارد بگوید منافقان نیز مفسد هستند و در مقابل خدا اصرار دارد بگوید موسی (ع) و انبیاء (ع) مصلح هستند و مصلح کل که ظهور می‌کند، می‌آید صلاحی که انبیاء (ع) آغاز کرده‌اند را کامل کند.

 

نماینده ولی فقیه در استان قزوین اظهار کرد: خداوند در آیه 28 سوره صاد می‌فرماید: «أَمْ نَجْعَلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ كَالْمُفْسِدِينَ فِي الْأَرْضِ أَمْ نَجْعَلُ الْمُتَّقِينَ كَالْفُجَّارِ»، (يا [مگر] كسانى را كه گرويده و كارهاى شايسته كرده‌اند چون مفسدان در زمين مى‌گردانيم يا پرهيزگاران را چون پليدكاران قرار می دهيم).

 

امام جمعه قزوین در ادامه با بیان اینکه خداوند در آیه 9 سوره عنکبوت می‌فرماید با ایمان و عمل صالح شما را در زمره صالحان و شایستگان قرار می‌دهیم، تصریح کرد: خدا در آیه 69 سوره نساء می‌فرماید: «وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا»، (كسانى كه از خدا و پيامبر اطاعت كنند در زمره كسانى خواهند بود كه خدا ايشان را گرامى داشته [يعنى] با پيامبران و راستان و شهيدان و شايستگانند و آنان چه نيكو همدمانند).

 

وی بیان کرد: در آیه 14 سوره حج هم آمده: «إِنَّ اللَّهَ يُدْخِلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ إِنَّ اللَّهَ يَفْعَلُ مَا يُرِيدُ»، (بى‏ گمان خدا كسانى را كه گرويده و كارهاى شايسته كرده‏‌اند به باغ‌هايى در مى‌‏آورد كه از زير [درختان] آن رودبارها روان است‏ خدا هر چه بخواهد انجام مى‌دهد).

 

آیت‌الله عابدینی عنوان کرد: خدا هر چه را اراده کند، عمل هم می‌کند و یکی از کارهایی که خدا فرموده انجام می‌دهم این است که هر کسی ایمان داشت و عمل صالح انجام داد را جزو صالحان قرار می‌دهد و صالحان را نیز در بهشت داخل می‌کنم و این بهشت مقطعی و موقتی نیست و ادامه دار است.

 

این مفسر قرآن کریم خاطرنشان کرد: در آیه 23 سوره ابراهیم فرمود: «وَأُدْخِلَ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ تَحِيَّتُهُمْ فِيهَا سَلَامٌ»، (و كسانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده‌اند به بهشت‌هايى درآورده مى‌‏شوند كه از زير [درختان] آن جويبارها روان است كه به اذن پروردگارشان در آنجا جاودانه به سر مى‌‏برند و درودشان در آنجا سلام است).

 

وی با بیان اینکه خداوند برخی از پیغمبران را به عنوان صالحان در قرآن نام برده است، گفت: در آیه 120 نحل می فرماید: «إِنَّ إِبْرَاهِيمَ كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِيفًا وَلَمْ يَكُ مِنَ الْمُشْرِكِينَ»، (به راستى ابراهيم پيشوايى مطيع خدا [و] حق‏گراى بود و از مشركان نبود» و در آیه 121 همین سوره می فرماید: «شَاكِرًا لِأَنْعُمِهِ اجْتَبَاهُ وَهَدَاهُ إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ»، ([و] نعمت‌هاى او را شكرگزار بود [خدا] او را برگزيد و به راهى راست هدايتش كرد).

 

نماینده ولی فقیه در استان قزوین ابراز کرد: در آیه 122 سوره نحل نیز آمده است: «وَآتَيْنَاهُ فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَإِنَّهُ فِي الْآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ»، (و در دنيا به او نيكويى و [نعمت] داديم و در آخرت [نيز] از شايستگان خواهد بود). خداوند در این آیات می‌خواهد بگوید که اگر وارد صالحان شوید، با انبیاء هم سفره خواهید شد.

 

امام جمعه قزوین به آیه 130 سوره بقره نیز اشاره کرد و افزود: خدا می‌فرماید: «وَمَنْ يَرْغَبُ عَنْ مِلَّةِ إِبْرَاهِيمَ إِلَّا مَنْ سَفِهَ نَفْسَهُ وَلَقَدِ اصْطَفَيْنَاهُ فِي الدُّنْيَا وَإِنَّهُ فِي الْآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ»، (و چه كسى جز آنكه به سبك ‏مغزى گرايد از آيين ابراهيم روى بر مى‏‌تابد و ما او را در اين دنيا برگزيديم و البته در آخرت [نيز] از شايستگان خواهد بود).

 

وی اضافه کرد: خدا می‌فرماید هر کسی که آرزو ندارد که در قیامت و بهشت با انبیاء هم سفره و همراه باشد، صاحب عقل و تفکر نیست و اگر عقل داشته باشد باید دنبال ابراهیم (ع) و دین ابراهیمی باشد و نسبت به کسب معارف دین ابراهیمی تشنه باشد.

 

آیت‌الله عابدینی تأکید کرد: در آیات 84 سوره انعام نیز آمده: «وَوَهَبْنَا لَهُ إِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ كُلًّا هَدَيْنَا وَنُوحًا هَدَيْنَا مِنْ قَبْلُ وَمِنْ ذُرِّيَّتِهِ دَاوُودَ وَسُلَيْمَانَ وَأَيُّوبَ وَيُوسُفَ وَمُوسَى وَهَارُونَ وَكَذَلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ»، (و به او اسحاق و يعقوب را بخشيديم و همه را به راه راست درآورديم و نوح را از پيش راه نموديم و از نسل او داوود و سليمان و ايوب و يوسف و موسى و هارون را [هدايت كرديم] و اين گونه نيكوكاران را پاداش مى‌دهيم).

 

این مفسر قرآن کریم به ادامه سوره انعام اشاره کرد و ادامه داد: خدا در آیات 85 تا 87 این سوره می‌فرماید: «وَزَكَرِيَّا وَيَحْيَى وَعِيسَى وَإِلْيَاسَ كُلٌّ مِنَ الصَّالِحِينَ»، (و زكريا و يحيى و عيسى و الياس را كه همه از شايستگان بودند)، «وَإِسْمَاعِيلَ وَالْيَسَعَ وَيُونُسَ وَلُوطًا وَكُلًّا فَضَّلْنَا عَلَى الْعَالَمِينَ»، (و اسماعيل و يسع و يونس و لوط كه جملگى را بر جهانيان برترى داديم)، «وَمِنْ آبَائِهِمْ وَذُرِّيَّاتِهِمْ وَإِخْوَانِهِمْ وَاجْتَبَيْنَاهُمْ وَهَدَيْنَاهُمْ إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ»، (و از پدران و فرزندان و برادرانشان برخى را [بر جهانيان برترى داديم] و آنان را برگزيديم و به راه راست راهنمايى كرديم).

 

وی گفت: در مسیر حق تعالی، مسیر بینابینی نداریم و اگر در مسیر انبیاء که همان صالحان و شایستگان هستند قرار نگیریم، در مسیر مفسدان خواهیم بود و این اصلی ثابت است و چه بخواهیم و چه نخواهیم اینگونه خواهد شد.

 

نماینده ولی فقیه در استان قزوین اظهار کرد: خدا در آیه 105 سوره انبیاء درباره آینده جهان و آینده صالحان بشارت می‌دهد و می‌فرماید: «وَلَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُونَ»، (و در حقيقت در زبور پس از تورات نوشتيم كه زمين را بندگان شايسته ما به ارث خواهند برد).

 

امام جمعه قزوین بیان کرد: در آیه 83 سوره شعراء پیغمبر خدا از خداوند تقاضا می‌کند و می‌فرماید خدایا به من حکم، دانش مفید و کرامت عنایت کن و مرا جزو صالحان قرار ده و این آیه نشان می‌دهد ما همیشه باید دعا کنیم تا جزو صالحان قرار گیریم.

 

وی خاطرنشان کرد: در آیه 101 سوره یوسف نیز می‌فرماید: «رَبِّ قَدْ آتَيْتَنِي مِنَ الْمُلْكِ وَعَلَّمْتَنِي مِنْ تَأْوِيلِ الْأَحَادِيثِ فَاطِرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ أَنْتَ وَلِيِّي فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ تَوَفَّنِي مُسْلِمًا وَأَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ»، (پروردگارا تو به من دولت دادى و از تعبير خوابها به من آموختى اى پديدآورنده آسمان‌ها و زمين تنها تو در دنيا و آخرت مولاى منى مرا مسلمان بميران و مرا به شايستگان ملحق فرما).

 

آیت‌الله عابدینی عنوان کرد: در هر نمازی می‌گوییم «السَّلامُ عَلَینا وَعَلی عِبادِ الله الصّالِحِینَ»، یعنی همه مؤمنینی که نماز می‌خوانند موظف هستند که به صالحین سلام کنند و اگر اهل ایمان و جزو صالحان شویم خدا کاری می‌کند که همه عالم سلامتی و موفقیت را برای ما بخواهند.