امروز :
Skip to main content

آیت‌الله عابدینی در جلسه تفسیر قرآن: کسانی که قلبشان از ذکر و یاد خدا غافل است، خیر شما را نمی‌خواهند و همراهی با آنها موجب انحراف می‌شود

 

 

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین گفت: کسانی که قلبشان از ذکر و یاد خدا غافل است، خیر شما را نمی‌خواهند، دشمن ایمان شما هستند و همراهی با آنها موجب انحراف می‌شود.

 

آیت‌الله عبدالکریم عابدینی در جلسه تفسیر قرآن کریم که یکشنبه‌ها در حسینیه امامزاده اسماعیل (ع) برگزار می‌شود، به ادامه تفسیر سوره ملک پرداخت و اظهار کرد: خداوند در آیه 22 سوره ملک فرموده: «أَفَمَنْ يَمْشِي مُكِبًّا عَلَى وَجْهِهِ أَهْدَى أَمَّنْ يَمْشِي سَوِيًّا عَلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ» یعنی "پس آيا آن كسی كه نگونسار (روی صورت راه می‌رود) راه می‌پيمايد هدايت‏ يافته‌تر است‏ يا آن كس كه ايستاده بر راه (و تمام قد) راست مى‌‏رود؟"

 

وی تصریح کرد: روی صورت راه رفتن بسیار مشقت‌بار است و باید سؤال کنیم آیا کسی که روی صورت راه می‌رود از زندگی لذت می‌برد، راه درست می‌رود و هدایت یافته است یا کسی که روی پاهای خود، درست، راست قامت و استوار راه می‌رود؟

 

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین ادامه داد: وقتی این نگاه قرآن را مشاهده می‌کنیم، از خدا سؤال می‌کنیم خدایا مگر ما روی صورت راه می‌رویم؟ ما که بر روی پاهایمان راه می‌رویم! گویا خداوند می‌خواهد به ما بگوید خیلی از شماها روی صورت‌هایتان راه می‌روید و این موضوع زمانی قابل مشاهده است که پرده‌ها کنار رود و قیامت محقق شود.

 

امام‌جمعه قزوین بیان کرد: آنهایی که راه و مسیر زندگی را اشتباه انتخاب می‌کنند و دین را مبنای حرکت خود قرار نمی‌دهند، مصداق بارز آیه «وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى» یعنی «و هر كس از ياد من دل بگرداند در حقيقت زندگى تنگ و سختى خواهد داشت و روز رستاخيز او را نابينا محشور مى‌‏كنيم» خواهند بود و روی صورت راه رفتن برای آنها مشقت بسیاری به همراه خواهد داشت.

 

وی با اشاره به تفسیر آیه 22 سوره ملک در تفسیر النکت والعیون اشاره و خاطرنشان کرد: در تفسیر این آیه آمده: این یک مثال است که خداوند برای ضلالت بیان کرده است. آن کسی که روی صورت خود راه می‌رود و چپ و راست و جلو خود را نمی‌تواند مشاهده کند، با کسی که راه مستقیم را می‌رود و همه اطرافش را می‌بیند، قابل مقایسه نیست.

 

آیت‌الله عابدینی اضافه کرد: اگر کسی وارونه شود و صورتش در زمین قرار بگیرد، شبیه کسانی می‌شود که خداوند در وصف آنها فرموده: «وَمَثَلُ الَّذِينَ كَفَرُوا كَمَثَلِ الَّذِي يَنْعِقُ بِمَا لَا يَسْمَعُ إِلَّا دُعَاءً وَنِدَاءً صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لَا يَعْقِلُونَ» یعنی "و مثل [دعوت‏ كننده] كافران چون مثل كسى است كه حيوانى را كه جز صدا و ندايى [مبهم چيزى] نمى ‏شنود بانگ مى‌‌زند [آرى] كرند لالند كورند [و] درنمى‏‌يابند".

 

این مفسر قرآن کریم به تشریح بیشتر آیه با استفاده از آیات دیگر قرآن پرداخت و افزود: در آیه 79 سوره انعام که حضرت ابراهیم پس از قصه پرستش ماه، خورشید و ستاره از سوی مردم فرمود: «إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ حَنِيفًا وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ» یعنی «من از روى اخلاص پاكدلانه روى خود را به سوى كسى گردانيدم كه آسمانها و زمين را پديد آورده است و من از مشركان نيستم».

 

وی اظهار کرد: حضرت ابراهیم (ع) گفت که من هیچگاه حواسم را به ماه، ستاره و خورشید متمرکز نخواهم کرد و آن حضرت وقتی پرستش ماه، خورشید و ستاره پرستی مردم را دید، فرمود که من مال این کارها نیستم زیرا اینها افول می‌کنند و تمام شدنی هستند ولی انسان جاودانه است و نمی‌تواند موجوداتی را که جاودانه نیستند را پرستش کند و من همه وجودم را متوجه کسی می‌کنم که جاودانه است.

 

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین تصریح کرد: برای اینکه ماننده آیه 22 سوره ملک محشور نشویم راهکارهایی وجود دارد. خداوند در آیه 28 سوره کهف فرموده اگر می‌خواهید در این مسیر موفق باشید، به نفستان صبوری، مقاومت و حوصله ببخشید و کاری کنید که نفستان با کسانی که همواره به یاد خدا هستند همراه شود زیرا آنها دنبال وجه‌الله هستند و اگر این معنا را رها کنید به انحراف خواهید رفت. مبادا آبرو، ایمان، جمال و کمال را ابزاری برای رسیدن به شهوت قرار دهید.

 

امام‌جمعه قزوین خاطرنشان کرد: هیچگاه کسانی که قلبشان از ذکر خدا غافل است، از آنها حرف شنوی نداشته باشید زیرا آنها خیر شما را نمی‌خواهند؛ آنها دشمن ایمان شما هستند و هیچگاه به آنها اعتماد نکنید و با آنها همراه نشوید.

 

وی گفت: خداوند به برخی‌ها فرموده مگر قصد دنیا کرده‌اید که با ظالمان همراه می‌شوید؟ نباید با آنهایی که ایمان، ذکرِ خدا، عدالت و انسانیت نمی‌شناسند همراه شویم؛ باید آنها را رها کرده و همواره به دنبال وجه‌الله باشیم.

 

آیت‌الله عابدینی اذعان کرد: باید همه کسانی که در مقابل قبله قرار می‌گیرند و مسلمان هستند پیرو ولایت باشند و در راستای مودت و نصرت ائمه اطهار قرار بگیرند تا جان، روح و حقیقت کعبه که امام و ولی خدا است را درک کنند.

 

این مفسر قرآن کریم ادامه داد: چنین جامعه‌ای که در آن مردم در آن پیرو ولایت باشند و جان و حقیقت کعبه را درک کند هیچگاه حاضر نمی‌شود که عوامل صهیونیستی برای جامعه اسلامی تصمیم بگیرد و مسلمانان را از رفتن به حج محروم کنند.

 

وی یادآور شد: خداوند در آیه 112 سوره بقره فرموده: «بَلَى مَنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَلَهُ أَجْرُهُ عِنْدَ رَبِّهِ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ» یعنی " آرى هر كس كه خود را با تمام وجود به خدا تسليم كند و نيكوكار باشد پس مزد وى پيش پروردگار اوست و بيمى بر آنان نيست و غمگين نخواهند شد".

 

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین با اشاره به آیه 35 سوره مائده، اضافه کرد: خداوند فرموده حواستان باید به خدا باشد و همه کارهایتان باید با جهت دهی به سمت خدا انجام شود که خانه خدا و اهل بیت (ع) از وسایل آن معرفی می‌شوند تا وجه‌الله را بتوانیم در زندگی‌مان پیاده کنیم.

 

امام‌جمعه قزوین به آیاتی دیگر که در خصوص ویژگی کسانی که به رو در آتش می‌افتند آمده اشاره و افزود: در سوره مبارکه نمل آیه 89 و 90 هم آمده: «مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَيْرٌ مِنْهَا وَهُمْ مِنْ فَزَعٍ يَوْمَئِذٍ آمِنُونَ/ وَمَنْ جَاءَ بِالسَّيِّئَةِ فَكُبَّتْ وُجُوهُهُمْ فِي النَّارِ هَلْ تُجْزَوْنَ إِلَّا مَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ» یعنی "هر كس نيكى به ميان آورد پاداشى بهتر از آن خواهد داشت و آنان از هراس آن روز [روز قیامت] ايمنند، و هر كس بدى به ميان آورد به رو در آتش [دوزخ] سرنگون شوند آيا جز آنچه میکرديد سزا داده مى‌‏شويد".

 

وی با بیان اینکه وجه در قرآن به انواع مختلفی تقسیم‌بندی شده است، اظهار کرد: در قرآن یکسری وجوه به عنوان وجوه تسلیم معرفی شده‌اند؛ که به عنوان وجوه سلم و آشتی خدا شناخته می‌شوند و بر اساس آن حضرت ابراهیم (ع) فرمود: خدایا کاری کن که من و فرزندم در پیشگاه تو تسلیم باشیم.

 

آیت‌الله عابدینی تصریح کرد: هر کسی در پیشگاه خدا تسلیم باشد، عروه الوثقی را دریافت و درک کرده است و هر مؤمنی باید بکوشد تا به مقام تسلیم برسد چرا که این مقام، مقام بسیار بالایی است. خیلی‌ها اسلام دارند اما به مقام تسلیم نرسیده‌اند و رسیدن به این جایگاه مقام ارزشمندی برای انسان محسوب می‌شود.

 

این مفسر قرآن کریم بیان کرد: اگر انسان صاحب ایمان و تقوا شود، می‌تواند خود را به جایگاه و مقام تسلیم برساند. مقام تسلیم یعنی هر چه خداوند دستور داده را بپذیریم و همه خوشی‌هایی را انتخاب کنیم که مورد پسند خداوند باشد.

 

وی ادامه داد: نوع دیگری از چهره‌ها که مورد پذیرش خداوند قرار دارد کسانی هستند که خداوند در خصوص آنها در آیه 107 سوره آل عمران فرموده: «وَأَمَّا الَّذِينَ ابْيَضَّتْ وُجُوهُهُمْ فَفِي رَحْمَةِ اللَّهِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ» یعنی "و اما سپيدرويان همواره در رحمت‏ خداوند جاويدانند".

 

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین اظهار کرد: آدم‌هایی هستند که عبادت و بندگی در حاشیه زندگی‌شان قرار دارد و اصل زندگی‌شان چیز دیگری است و این آدم‌ها اگر خیری بهشان برسد، نوعی طمأنینه پیدا می‌کنند؛ اما اگر در جایی آزمایشی پیش بیاید، همه چیزش تغییر پیدا می‌کند و حتی ممکن است دین خود را هم رها کرده و به سراغ غیر خدا بروند.

 

امام‌جمعه قزوین تصریح کرد: عده‌ای دیگر در روز قیامت رو سیاه هستند و آنهایی که با خدا ارتباطی ندارند و در جامعه به دنبال چنگ زدن به ریسمان خدا نبوده و اهل تقوا و تسلیم نیستند، همواره به دنبال تشتت و اختلاف در بین مسلمین هستند و امر به معروف و نهی از منکر نمی‌کنند، در جرگه روسیاهان در روز قیامت قرار دارند.

 

وی گفت: خداوند به آنهایی که در قیامت چهره هایشان سیاه جلوه می‌کند می‌گوید که شما به ایمان دعوت شدید اما کفر ورزیدید، این سیاه چهرگی شما به خاطر جهنمی بودنتان است و این نتیجه کفر شماست.