امروز :
Skip to main content

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین در همایش توجیهی تبیینی ماه مبارک رمضان ویژه مبلغان و فعالان فرهنگی استان قزوین گفت: ولایت، قرآن، معارف اهل بیت (ع)، مسجد و نماز پنج اصل مهم در تبلیغ هستند.

آیت‌الله عبدالکریم عابدینی در همایش توجیهی تبیینی ماه مبارک رمضان ویژه مبلغان و فعالان فرهنگی استان قزوین اظهار کرد: در «طرح مسطورا» برکات زیادی نهفته است، ما اگر از ابتدای پیروزی انقلاب این طرح را آغاز کرده بودیم، اکنون به نتایج والایی رسیده بودیم، عطر و بوی قرآن را در زندگی‌ها و خانواده‌ها داشتیم، گرفتار پیری جمعیت و آمار بالای طلاق و متلاشی شدن خانواده‌ها نبودیم، خیلی زودتر از این‌ها جرثومه کثیف صهیونیستی را برکنده بودیم، برکات این طرح بسیار است و باید با پشتکار و عجله بیشتری گذشته از دست داده را جبران کرد.

وی ادامه داد: تبلیغ دو نوع است، یک نوع تبلیغ همین تبلیغ‌های روزمره است که در جلسات مختلف در ماه مبارک رمضان برای مخاطبان عنوان می‌شود، نوع دوم یک کار کلیدی است که حتی وقتی بعد از ماه رمضان ما در محل تبلیغ نبودیم، کار ما ادامه پیدا کند، تعطیل نشود و نتیجه داشته باشد.

تبلیغ حول محور ولایت باشد

امام جمعه قزوین عنوان کرد: چند اصل را بیان می‌کنم که با این اصول تبلیغ ما در ماه رمضان حبس نمی‌شود و استمرار پیدا می‌کند، مسائل کلیدی که تبلیغ را استمرار می‌دهد چه مسائلی هستند؟ اولین مسئله‌ای که تبلیغ ما را پویا و فعال می‌کند و به آن بالندگی و ماندگاری می‌بخشد این است که تبلیغ ما حول محور ولایت باشد.

وی خاطرنشان کرد: اگر ما در تبلیغمان ولایت را ببینیم نتیجه‌اش این است که مخاطبان خود را در طول سال به این منبع نورانی وصل کرده‌ایم و آن‌ها را به دغدغه‌های رهبر ارتباط داده‌ایم، یعنی اگر بعد از ماه مبارک رمضان ما در کنار این مخاطبان نباشیم، آن‌ها فرمایشات رهبر حکیم انقلاب را از تلویزیون یا دیگر رسانه‌ها دنبال کرده و از آن‌ها استفاده می‌کنند، به این ترتیب زمینه تأثیرپذیری تبلیغی مستمر را در مخاطبان به وجود می‌آوریم و قرآنی عمل می‌کنیم.

آیت‌الله عابدینی تأکید کرد: یکی از شاخص‌ترین و مؤثرترین آیات قرآن، آیه 257 سوره بقره است، خدای متعال در این آیه می‌فرماید «اللَّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُوا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَالَّذِينَ كَفَرُوا أَوْلِيَاؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُمَاتِ أُولَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ»، یعنی (خداوند سرور كسانى است كه ايمان آورده‏‌اند آنان را از تاريكي‌ها به سوى روشنايى به در مى‌برد ولى كسانى كه كفر ورزيده‌اند سرورانشان [همان عصيانگران] طاغوتند كه آنان را از روشنايى به سوى تاريكي‌ها به در مى‌‏برند آنان اهل آتشند كه خود در آن جاودانند).

امام جمعه قزوین تصریح کرد: بنابراین ما با محور قرار دادن ولایت می‌توانیم کاری کنیم که مردم در تمام طول سال از تاریکی‌ها بیرون بیایند و به سمت نور، هدایت، قرآن و انسانیت حرکت کنند.

وی یادآور شد: آنقدر این کار کلیدی مهم است که خدای متعال در آیه 67 سوره مائده به رسول خدا (ص) فرمود «يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ»، یعنی (ای پیغمبر، آنچه از خدا بر تو نازل شد به خلق برسان که اگر نرسانی تبلیغ رسالت و اداء وظیفه نکرده‌ای، و خدا تو را از شرّ مردمان محفوظ خواهد داشت، و دل قوی دار که خدا کافران را به هیچ راه موفقیتی راهنمایی نخواهد کرد).

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین اظهار کرد: خدای متعال در این آیه به پیامبر (ص) می‌فرماید آن امر مهم را تبلیغ کن، ما هم می‌خواهیم مبلّغ باشیم و باید آن امر مهم را تبلیغ کنیم، آن امر مهم چیست؟ شیعه و سنی معتقدند این آیه درباره امیرالمؤمنین (ع) و ولایت نازل شده است، ولایت به امیرالمؤمنین (ع) محدود نمی‌شود و شامل ائمه دیگر نیز هست.

آیت‌الله عابدینی عنوان کرد: ولایت حلقه اتصال بندگان با خداست، بنابراین در زمان غیبت این حلقه گسسته نمی‌شود، موضوع ولایت‌فقیه اینجا نمود پیدا می‌کند، در تفسیر آیه 67 سوره مائده آمده است مهم‌ترین کاری که خدا بر عهده پیامبر (ص) گذاشته تبلیغ ولایت است.

وی بیان کرد: ما هم باید مردم را به ولایت، امامت، ولی‌فقیه، امام معصوم و امام زمان (عج) متصل کنیم، در روایات آنقدر برای موضوع ولایت اهمیت قائل شده‌اند که امام باقر (ع) فرمودند اسلام بر پنج ستون شامل نماز، زکات، روزه، حج و ولایت استوار است، زراره از امام (ع) پرسید کدام یک از این‌ها مهم‌تر است؟ حضرت فرمود ولایت از بقیه افضل‌تر است و نقش کلیدی دارد، آن کسی که در کسوت ولایت است مردم را درباره ستون‌های دیگر راهنمایی می‌کند تا این ستون‌ها اجرایی شوند.

امام جمعه قزوین خاطرنشان کرد: حضرت در ادامه درباره ستون‌های دیگر سخن گفتند و اهمیت آن‌ها را بیان کردند، سپس فرمودند اگر کسی همه شب‌ها را نماز اقامه کند، همه روزها را روزه بگیرد، همه ساله به حج تمتع مشرف شود و همه مالش را در راه خدا انفاق کند اما نداند امام، ولیّ و و رهبرش کیست و خودش را با رهبر و امامش همراه نکند، در قیامت هیچ ثوابی ندارد و از اهل ایمان به حساب نمی‌آید.

نماینده ولی فقیه در استان قزوین تأکید کرد: بنابراین ما باید به‌صورت ملموس و اجرایی دست مردم را در دست رهبر حکیم انقلاب بگذاریم، هنر مبلّغ این است که آدم‌های مختلف را با زبان‌های مختلف به این حقیقت ارتباط دهد، این یک اصل مهم برای ماندگاری و استمرار تبلیغ است.

در تبلیغ مردم را به قرآن وصل کنیم

وی تصریح کرد: دومین اصلی که تبلیغ ما را ماندگاری می‌بخشد و فعالیت ما دائمی می‌شود، این است که مردم را به قرآن وصل کنیم.

آیت‌الله عابدینی یادآور شد: وقتی یک نفر را به قرآن وصل کردیم و طوری رفتار کردیم که این آدم بعد از ما هم ارتباطش را با قرآن حفظ کرد، در این صورت ما به جای اینکه یک ماه تبلیغ کرده باشیم در همه ماه‌ها تبلیغ‌مان استمرار خواهد داشت، بنابراین استمرار تبلیغ در سایه آیات نورانی قرآن کریم محقق می‌شود.

امام جمعه قزوین اظهار کرد: خدای متعال در آیه 10 سوره انبیاء می‌فرماید «لَقَدْ أَنْزَلْنَا إِلَيْكُمْ كِتَابًا فِيهِ ذِكْرُكُمْ أَفَلَا تَعْقِلُونَ»، یعنی (در حقيقت ما كتابى به سوى شما نازل كرديم كه ياد شما در آن است آيا نمى‏‌انديشيد).

وی عنوان کرد: خداوند در این آیه خطاب به ما می‌فرماید این کتاب راجع به شماست، آیا نمی‌خواهید عقلتان را در فهم آن به کار بگیرید؟ در قیامت درجات بهشتی ما بستگی به انس و الفت ما با قرآن دارد، هر کدام از آیاتی که به آن‌ها عمل کرده‌ایم، در قیامت همان آیه مجسم می‌شود و به داد ما می‌رسد و ما را ترقی می‌دهد.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین بیان کرد: دنیا از دنائت و پستی می‌آید، اگر ما در دنیا تمام همّ و غممان مسائل دنیوی باشد، دین اسیر ما خواهد شد، امیرالمؤمنین (ع) فرمودند گاهی دین در دست اشرار به اسارت در می‌آید و از دین برای رسیدن به دنیا و هواهای نفسانی استفاده می‌کنند.

آیت‌الله عابدینی خاطرنشان کرد: برخی در دنیا دین را ابزاری برای رسیدن به مقام، مال، ثروت و شهرت می‌کنند، ما باید کاری کنیم قرآن در زندگی مردم محوریت داشته باشد و در دل‌های مردم نفوذ پیدا کند.

وی تأکید کرد: در روایات آمده بهترین شما کسی است که دائم در حال یادگیری قرآن یا یاد دادن قرآن باشد، اگر عمر آدم‌ها چندین هزار سال هم باشد ظرفیت قرآن آنقدر است که در همه این سال‌ها دائم حقایق قرآنی را یاد بگیرند و به دیگران بیاموزند، ما موظفیم مردم را به این گنج بی‌پایان وصل کنیم.

معارف اهل بیت (ع) اصل سوم در تبلیغ

امام جمعه قزوین تصریح کرد: منبع و اصل سوم، معارف اهل بیت عصمت و طهارت (ع) است، امام رضا (ع) فرمودند خداوند رحمت کند کسی را که امر ما را زنده کند، از حضرت پرسیدند چه کار کنیم که امر شما را زنده کرده و مشمول رحمت خدا شویم؟ حضرت فرمودند علوم ما را یاد بگیرید و به دیگران بیاموزید، مردم اگر شیرینی کلام ما را بشنوند به دنبال ما حرکت می‌کنند.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین یادآور شد: جرج جورداق مسیحی می‌گوید من نهج‌البلاغه را 200 بار خوانده‌ام و هر بار برایم تازگی داشته است، مرددم اگر شیرینی کلام ائمه (ع) را بشنوند، پس از ماه رمضان نیز به دنبال خواندن روایات و احادیث می‌روند.

مسجد اصل چهارم در تبلیغ

وی اظهار کرد: چهارمین منبعی که ما باید مردم را به آن وصل کنیم مسجد است، خدای متعال در آیه 18 سوره توبه فرموده است «إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلَّا اللَّهَ فَعَسَى أُولَئِكَ أَنْ يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ»، یعنی (آباد کردن مساجد خدا فقط در صلاحیت کسانی است که به خدا و روز قیامت ایمان آورده و نماز را بر پا داشته و زکات پرداخته و جز از خدا نترسیده‌اند؛ پس امید است که اینان از راه یافتگان باشند).

آیت‌الله عابدینی عنوان کرد: ما مسجد آباد داریم، مسجد تعطیل هم داریم، اگر امام جماعتی فقط برود در مسجد نماز بخواند و کاری با مخاطبانش نداشته باشد، این صحیح نیست، مسجد دانشگاه است، باید بین مردم و امام جماعت ارتباط قرآنی، دینی، معارفی، تعلیمی و تربیتی برقرار باشد، چنین مسجدی آباد است.

امام جمعه قزوین بیان کرد: قرآن می‌فرماید مسجد را کسی آباد می‌کند که خودش و دلش آباد باشد، امیرالمؤمنین (ع) فرمود آبادانی دل شما این است که با خدا و قرآن ارتباط داشته باشید، با ذکر و یاد خدا زندگی کنید، اگر کسی با ذکر و یاد خدا زندگی کرد دلش آباد است و می‌تواند مسجد را آباد کند.

وی خاطرنشان کرد: اهالی نماز باید قابل تشخیص باشند، دغدغه‌هایشان باید مشخص باشد، باید خودشان آرامش داشته و مردم را هم به آرامش برسانند، باید مردم را با نماز، مسجد، نماز جماعت و فضای تربیتی تعلیمی مسجد آشنا کنیم، این یعنی تبلیغ را از منحصر شدن در ایام ماه رمضان خارج کرده و مستمر کنیم.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین تأکید کرد: یک محله ممکن است هزاران نفر جمعیت داشته باشد اما موقع نماز جماعت در مسجد صد نفر هم نباشند، این یعنی ما کارمان را درست انجام نداده‌ایم، مسجدی‌ها باید به مردم محله که مشکل اقتصادی یا بیماری دارند سر بزنند، حتی اگر آن‌ها نمازخوان یا مسجدی نباشد باید به آن‌ها سر زد، اگر مسجدی‌ها سراغ این‌ها را بگیرند، آن‌ها هم سراغ مسجد را خواهند گرفت.

نماز پنجمین اصل در تبلیغ

آیت‌الله عابدینی تصریح کرد: پنجمین اصل نماز جمعه است، نماز جمعه اهمیتش خیلی زیاد است، خدای متعال در آیه 9 سوره جمعه می‌فرماید «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ»، یعنی (اى كسانى كه ايمان آورده‏‌‌ايد چون براى نماز جمعه ندا درداده شد به سوى ذكر خدا بشتابيد و داد و ستد را واگذاريد اگر بدانيد اين براى شما بهتر است).

وی یادآور شد: ما مخاطب این آیه هستیم، خداوند در این آیه می‌فرماید به سوی نماز جمعه بشتابید، اگر برای نماز جمعه اهمیت قائل نشویم قیامت برای ما یوم‌الحسره، یوم‌التغابن و یوم‌الندامه خواهد شد.

امام جمعه قزوین اظهار کرد: خداوند در آیه 9 سوره جمعه می‌فرماید در روز جمعه معامله و هر کاری را رها کنید و به سوی کار نیک یعنی همان نماز جمعه بروید، اگر بدانید این برای شما خوب است.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین عنوان کرد: خدای متعال در آیه 10 سوره جمعه می‌فرماید «فَإِذَا قُضِيَتِ الصَّلَاةُ فَانْتَشِرُوا فِي الْأَرْضِ وَابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَاذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيرًا لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ»، یعنی (و چون نماز گزارده شد در روى زمين پراكنده گرديد و فضل خدا را جويا شويد و خدا را بسيار ياد كنيد باشد كه شما رستگار گرديد).

وی بیان کرد: وقتی در فضای نماز جمعه قرار گرفتید و حال و هوایتان ملکوتی شد، به میان مردم بروید و به دنبال فضل خدا باشید، قرآن و ولایت از مصادیق این فضل است، خداوند در این آیه می‌فرماید زیاد به یاد خدا باشید تا رستگار شوید.

آیت‌الله عابدینی خاطرنشان کرد: خداوند در ادامه این آیات می‌فرماید برخی از مردم همین که صدای تجار آمد، در حالی که رسول خدا (ص) داشت خطبه می‌خواند، آن حضرت را رها کردند و به سوی خرید و فروش و امور دنیوی رفتند، مبادا ما مصداق این معانی شویم.

امام جمعه قزوین تأکید کرد: اگر ما این معانی را به مردم آموختیم، آن‌ها هر هفته یک بار در کلاس معنوی نماز جمعه شرکت می‌کنند، ما در کشور بیش از 900 پایگاه معنوی نماز جمعه داریم، باید از این فرصت استفاده کافی کنیم، این مسئولیت ماست که از فضای تبلیغ استفاده کرده و مردم را به اهمیت نماز جمعه واقف کنیم.

وی تصریح کرد: دشمن‌شناسی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، برای مثال ما یاد بگیریم هیچ دشمنی نباید بر ما مسلط باشد، پیش از انقلاب آمریکایی‌ها در کشور ما سلطه داشتند و هیچ‌کس هم به آن‌ها معترض نبود، صهیونیست‌ها در دشت قزوین مشغول کار بودند تا دشت قزوین را هم تبدیل به رژیم غاصب صهیونیستی دیگری کنند، انقلاب آمد بساط این‌ها را جمع کرد.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین یادآور شد: خدای متعال در آیه 82 سوره مائده می‌فرماید «لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الْيَهُودَ وَالَّذِينَ أَشْرَكُوا وَلَتَجِدَنَّ أَقْرَبَهُمْ مَوَدَّةً لِلَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ قَالُوا إِنَّا نَصَارَى ذَلِكَ بِأَنَّ مِنْهُمْ قِسِّيسِينَ وَرُهْبَانًا وَأَنَّهُمْ لَا يَسْتَكْبِرُونَ»، یعنی (مسلماً يهوديان و كسانى را كه شرك ورزيده‏‌اند دشمن‏ترين مردم نسبت به مؤمنان خواهى يافت و قطعاً كسانى را كه گفتند ما نصرانى هستيم نزديك‌ترين مردم در دوستى با مؤمنان خواهى يافت زيرا برخى از آنان دانشمندان و رهبانانى‏‌اند كه تكبر نمى‌‏ورزند).

آیت‌الله عابدینی اظهار کرد: قرآن ده‌ها ویژگی یهودیان را بیان کرده است، همه این ویژگی‌ها ناهنجاری و انزجاربخش است، اکنون نیز این ویژگی‌ها را می‌بینیم، قرآن می‌گوید اگر یک دینار امانت را به دست یهودیان بسپارید آن را به شما برنمی‌گردانند، مگر اینکه بالای سرشان بایستید و آن را به زور از آنان پس بگیرید، این معنا در آیه 75 سوره آل‌عمران آمده است، در همین آیه خداوند می‌فرماید اگر به مسیحیان واقعی کیسه‌های طلا و نقره را به امانت بدهید، آن را به شما برمی گردانند.

وی عنوان کرد: یهودیان در زمان پیامبر (ص) صبح‌ها در میان مؤمنین حاضر می‌شدند و می‌گفتند ما ایمان آورده‌ایم، آن‌ها تا عصر در میان مؤمنین بودند و بعد پشیمان می‌شدند و می‌گفتند ما تحقیق کردیم و دیدیم شما حق نیستید، چرا این کار را می‌کردند؟ قرآن می‌گوید آن‌ها این کار را می‌کردند که مؤمنین را از ایمانشان برگردانند.

امام جمعه قزوین بیان کرد: حیله، دروغ، نیرنگ و نفاق از صفات بارز یهودیان است، علاوه بر صهیونیست‌ها، آمریکایی‌ها و هم‌پیمانان آن‌ها نیز تفکرات یهودی دارند، قرآن می‌گوید شیطان دشمن بزرگ مسلمانان است، آمریکا و هم‌پیمانان او دشمن بزرگ مسلمانان هستند، بنابراین دشمن‌شناسی یکی از اصول کلیدی در تبلیغ است، این‌ها کارهای کلیدی ماندگار است که اگر آن‌ها را با مخاطبین در میان بگذاریم، بعد از دوره تبلیغ ما هم اثرات خود را خواهد داشت.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین خاطرنشان کرد: طرح مسطورا یک انقلاب ایمانی، قرآنی و معنوی در جامعه ما ایجاد می‌کند، استان‌ها باید در اجرای دقیق این طرح با هم مسابقه بدهند، این خیرات است، خدای متعال در آیه 148 سوره بقره می‌فرماید «فاستبقوا الخیرات»، همه باید در این خیرات مشارکت کنند، این وظیفه دینی ماست و نباید در انجام آن کوتاهی کنیم.

وی تأکید کرد: سازمان تبلیغات باید مجریان این طرح را نظارت، حمایت و همراهی کند، یعنی باید به مساجد سر بزند و موانع را بررسی کند تا اجراکنندگان طرح بتوانند کار خود را به نحو احسن به سرانجام برسانند.