امروز :
Skip to main content

همایش آموزشی توجیهی زائرین حج تمتع استان در سال 1403 با حضور نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه قزوین برگزار شد.

آیت‌الله عبدالکریم عابدینی در این همایش اظهار کرد: خدای متعال شما را برای مهم‌ترین مسئله زندگی‌ دعوت کرده است و مهمان خدا و زائر خانه خدا شده‌اید تا همه معارف ایمانی را در آنجا جست‌و‌جو کنید.

وی ادامه داد: روحانیت معظم، اساتید بزرگوار و روحانیون کاروان با دنیایی از تجربه در خدمت این همایش بزرگ و معنوی هستند، بنابراین اولین کار این است که آموزش‌ها و کلاس‌ها را جدی بگیرید، سؤال‌هایتان را بپرسید، خودتان را از نظر شناخت و معرفت نسبت به کاری‌که می‌خواهید انجام دهید تقویت کنید و قبل از اینکه از ایران حرکت کنید از کتاب‌ها و جزوه‌های موجود استفاده کنید.

امام جمعه قزوین عنوان کرد: طوری نباشد که وقتی از این سفر معنوی برگشتید افسوس بخورید و بگویید ما فلان مسئله را نمی‌دانستیم و اشتباه کردیم یا معرفتمان زیاد نبود، لازمه این‌ها این است که بیشتر به این معانی اهمیت بدهید و خودتان را برای این سفر بزرگ مهیا کنید.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین بیان کرد: این سفر مثل قیامت است، همان‌طور که برای قیامت، حساب و کتاب خدا و برای پل صراط همیشه باید مهیا باشیم، در باب حج هم همین‌طور است، باید خودتان را مهیا کنید، حال ببینیم باید چکار کرد که مهیا شد؟

وی خاطرنشان کرد: ببینید نمازی‌که می‌خوانید چطور است؟ چقدر موقع نماز حواستان جمع است و از آن لذت می‌برید؟ این به معنای آماده شدن برای حج است. شما می‌خواهید بروید کنار خانه خدا و در محضر رسول اکرم (ص) نماز به جا بیاورید، باید برای چنین نمازی آماده باشید، البته همه عالم همیشه محضر خدا، رسول خدا و ائمه (ع) است اما از جنبه فیزیکی دارید به آنجا مشرف می‌شوید.

آیت‌الله عابدینی تأکید کرد: این مهم است که با دست پر و دل نورانی به مکه و مدینه بروید، شما دارید به مرکز نزول آیات قرآن کریم می‌روید، ببینید در زندگی چقدر با قرآن زندگی کرده‌اید؟ چقدر به قرآن اهمیت داده‌اید؟ چقدر اخلاقتان قرآنی بود؟ چقدر رفتار و معرفت‌تان با قرآن گره خورده بود؟ این‌ها را باید تقویت کرد.

امام جمعه قزوین تصریح کرد: بزرگ‌ترین مسجد، مسجدالحرام است، ببینید در طول زندگی‌تان مسجد برای شما چقدر اهمیت داشته است، نماز جماعت چقدر برایتان مهم بوده است؟ شما اکنون می‌خواهید به مرکز مساجد عالم بروید، اگر به نماز، نماز جماعت، احکام نماز، کیفیت نماز، معنا و مفهوم نماز توجه کنید، این‌ها همه به معنای زمینه‌سازی و مهیا شدن برای حج است.

وی یادآور شد: گفته‌اند نماز جمعه حج فقراست، سالیانه 52 نماز جمعه برگزار می‌شود، خدای متعال در آیه 9 سوره جمعه فرموده به سوی نماز جمعه و یاد خدا بشتابید، خدای متعال در این آیه نمی‌گوید به نماز جمعه بروید، بلکه می‌فرماید برای یاد و ذکر خدا بکوشید و عجله کنید.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین اظهار کرد: حال که قصد تشرف به حج را دارید، اگر غیبت‌هایمان در نماز جمعه زیاد باشد چه جوابی داریم؟ گفته‌اند مسافر از نماز جمعه معاف است اما اگر مسافری که حضور در نماز جمعه برایش واجب نیست، به نماز جمعه برود، صد برابر دیگران به او ثواب داده می‌شود.

آیت‌الله عابدینی عنوان کرد: چرا حضور در نماز جمعه تا این اندازه حائز اهمیت است؟ برای اینکه ما همیشه باید عظمت اسلام را نشان بدهیم، وقتی به نماز عید فطر می‌رویم، در قنوت این نماز، کبریایی، بزرگی و عظمت خدا را بر زبان جاری می‌کنیم، اگر در هر مسجدی به صورت پراکنده نماز عید فطر را بخوانیم، نمی‌توان عظمت اسلام را آنطور که باید به جهانیان نشان داد اما اگر همه در یک مکان مشخص نماز عیدفطر را بخوانند و بزرگی و عظمت خدا را فریاد بزنند، این تماشایی خواهد شد.

وی بیان کرد: نماز جمعه ما هم باید همین‌طور باشد، مساجد ما هم باید همین طور باشند، مساجد ما نباید خلوت باشند، الحمدلله حرکت‌های خوبی در این زمینه‌ها انجام شده و مساجد خیلی آباد هستند اما نسبت به جمعیتی که داریم، مساجد باید بیشتر از این ها آباد باشند، این آبادانی‌ مساجد، نمازهای جمعه، نماز عید فطر، نماز عید قربان و همه راهپیمایی‌ها باید در مکه با عظمت به نمایش در بیایند.

امام جمعه قزوین خاطرنشان کرد: چشم، گوش، دل و روح ما باید متوجه اماممان باشد، در عصر غیبت این توجه باید به سمت نایب اماممان باشد، یعنی ببینیم نایب امام راجع به صهیونیست‌ها و آمریکایی‌ها چه می‌گوید؟ راجع به کشورهای اسلامی و مسلمانان و وظیفه ما در حمایت از محرومین و مستضعفین چه می‌گوید؟ ما در حمایت از مردم مظلوم غزه، فلسطین و یمن و حتی حمایت از مستضعفان غیرمسلمان وظیفه داریم، پس گوش ما باید به امام و رهبرمان باشد و فرمایشات نایب امام زمان را با گوش جان بشنویم.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین تأکید کرد: این نکته از مسائلی است که در موضوع حج بسیار مهم است، امام باقر (ع) فرمودند به مردم دستور داده شده که بیایند خانه بابرکت خدا را زیارت کنند و دور خانه خدا طواف کنند، مردم ابتدا باید نزد ما بیایند، یعنی حواسشان به امامت، رهبر و ولایت باشد، باید بیایند به ما بگویند ما مطیع ولایت شما و سرسپرده ولایت شما هستیم، ما با ولایت شما زنده‌ایم، بیایند بگویند تا دشمنان هم این را ببینند و بعد به حج بروند.

وی تصریح کرد: رسول خدا (ص) هم فرمودند من دو چیز در میان شما می‌گذارم، کتاب خدا و عترت را، این‌ها از هم جدا نیستند.

آیت‌الله عابدینی یادآور شد: همان طور که با ولایت اهل بیت (ع) زنده هستیم، باید بدانیم که در زمان غیبت هم باید پیرو ولی‌فقیه و نایب امام زمان (عج) باشیم، امام باقر (ع) فرمودند مردمی که به حج می‌آیند باید پایبندی به ولایت را اعلام کنند تا دشمنان ببینند که مردم برای ولایت اهل بیت (ع) و جانشینان آنان اهمیت قائل هستند، نه تنها بگویند ما پیرو ولایت شما هستیم، بلکه نشان بدهند یاور، نصرت‌دهنده و پای کار آن‌ها هستند.

امام جمعه قزوین اظهار کرد: در روایات آمده امام باقر (ع) بر بلندای کوه‌های مکه ایستادند و با نگاه کردن به کسانی که خانه خدا را طواف می‌کردند فرمودند چقدر تعداد کسانی که داد و فریاد می‌کنند زیاد است و چقدر تعداد حاجیان واقعی کم است.

وی عنوان کرد: برخی از این فرمایش امام (ع) تعجب کردند، امام (ع) فرمودند آن‌هایی حاجی واقعی هستند که به ولایت و امامت توجه ویژه دارند، خیلی‌ها هستند که به حج می‌آیند اما اصلاً نمی‌فهمند امیرالمؤمنین (ع) کیست، قدر و منزلت حضرت زهرا (س) را نمی‌فهمند، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) را نمی‌شناسند، فکر می‌کنند خدا بندگانش را در زمان غیبت رها کرده و ائمه (ع) هم در زمان خدا به فکر بندگان خدا نبوده‌اند، این‌ها مسائلی است که باید به آن‌ها توجه کرد.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین بیان کرد: در روایات آمده نگاه کردن به خانه خدا عبادت است، مواظب باشید در این سفر معنوی وقتتان به غفلت نگذرد و تمام اوقات را به عبادت و ذکر بگذرانید.

آیت‌الله عابدینی خاطرنشان کرد: یکی از موارد حائز اهمیت در نماز جمعه و حج، ذکر است، راجع به نماز جمعه خدای متعال در آیه 9 سوره جمعه فرموده «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ»، یعنی (اى كسانى كه ايمان آورده‏ ايد چون براى نماز جمعه ندا درداده شد به سوى ذكر خدا بشتابيد و داد و ستد را واگذاريد اگر بدانيد اين براى شما بهتر است).

وی تاکید کرد: خدای متعال در این آیه فرموده وقتی به نماز جمعه می‌آیید با عجله و شتاب برای یاد و ذکر خدا و هماهنگی با خدا حرکت کنید، در مورد حج هم خدای متعال در آیه ۲۰۰ سوره بقره فرموده «فَإِذَا قَضَيْتُمْ مَنَاسِكَكُمْ فَاذْكُرُوا اللَّهَ كَذِكْرِكُمْ آبَاءَكُمْ أَوْ أَشَدَّ ذِكْرًا فَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا وَمَا لَهُ فِي الْآخِرَةِ مِنْ خَلَاقٍ»، یعنی (و چون آداب ويژه حج‏ خود را به جاى آورديد همان گونه كه پدران خود را به ياد مى ‏آوريد يا با يادكردنى بيشتر خدا را به ياد آوريد و از مردم كسى است كه مى‏ گويد پروردگارا به ما در همين دنيا عطا كن و حال آنكه براى او در آخرت نصيبى نيست)، در دوران حج و در مراسم دائم به یاد خدا هستید، حج هم که تمام شد تا پایان عمرتان بیشتر از گذشته به یاد خدا باشید.

امام جمعه قزوین تصریح کرد: راجع به نماز جمعه هم خدای متعال در سوره جمعه فرموده به سوی یاد خدا بشتابید، همین که نماز تمام شد یاد خدا را در جامعه نشر دهید تا هفته آینده که مجدد به نماز جمعه بیایید و فراوان به یاد خدا باشید، یعنی در هر نماز جمعه تلاش می‌کنیم یاد خدا در جان و روحمان مجدد زنده شود.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین یادآور شد: بنابراین هم در حج و هم در نماز جمعه، یکی از مسائل مهم ذکر و یاد خداست، این ذکر و یاد خدا هم مربوط به هنگام مراسم حج و هنگام نماز جمعه، و هم مربوط به بعد از مراسم حج و بعد از نماز جمعه است.

وی اظهارکرد: یکی دیگر از مشترکات نماز جمعه و حج، تقواست، یکی از مهم‌ترین مسائل در نماز جمعه دعوت به تقواست، امامان جمعه و امامان جماعت وظیفه دارند دائم مسئله تقوا و ذکر را در میان مردم تقویت کنند، همیشه باید خودمان را برای حضور در حج تقویت کنیم، مبادا در حج فکر کنیم که این آخرین حج ماست، دائم از خدا بخواهید که دوباره به حج بیایید، اگر خدا خواست که دوباره مشرف می‌شوید، اگر هم نخواست این التماس به رفتن مجدد ارزشمند است.

آیت‌الله عابدینی عنوان کرد: بنابراین همه نمازهای جمعه و جماعت برای این است که ما را برای حج آماده کنید، اگر ما در مسجد، نماز جمعه، جلسات قرآنی و نمازهای جماعت مساجد غایب باشیم، در حج هم عملاً غایب خواهیم بود، بنابراین باید کاری کنیم در این مراسم حاضر باشیم.

امام جمعه قزوین بیان کرد: ما در حین حج باید برای تقویت تقوا بکوشیم، بعد از حج هم باید این تقوا در زندگی ما دیده شود و دائم در صدد تقویت آن برآییم، یعنی حاجیان ما باید سرمایه‌های معنوی جامعه و برکات زندگی ما بوده و باشند.

وی خاطرنشان کرد: خدای متعال در آیه ۱۹۷ سوره بقره فرموده «الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُومَاتٌ فَمَنْ فَرَضَ فِيهِنَّ الْحَجَّ فَلَا رَفَثَ وَلَا فُسُوقَ وَلَا جِدَالَ فِي الْحَجِّ وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ يَعْلَمْهُ اللَّهُ وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى وَاتَّقُونِ يَا أُولِي الْأَلْبَابِ»، یعنی (حج در ماه‌هاى معينى است پس هر كس در اين ماه‌ها حج را برخود واجب گرداند بداند كه در اثناى حج همبسترى و گناه و جدال روا نيست و هر كار نيكى انجام مى‏‌دهيد خدا آن را مى‏‌داند و براى خود توشه برگيريد كه در حقيقت بهترين توشه پرهيزگارى است و اى خردمندان از من پروا كنيد).

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین تأکید کرد: خدای متعال در این آیه فرموده در حج نباید فسق، فجور، معصیت و جدال باشد، آن‌هایی که به حج رفته‌اند هر چه می‌توانند زاد و توشه برگیرند و دست خالی از حج برنگردند، بهترین توشه تقواست، کسانی که خردمند هستند و از عقل و فهمشان استفاده می‌کنند، هر چه می‌توانند تقوای الهی با خودشان بیاورند.

امام جمعه قزوین تصریح کرد: در هر نماز جمعه‌ای، امام جمعه‌ وظیفه دارد هم در خطبه اول و هم در خطبه دوم مردم را به حج دعوت کند، خدای متعال راجع به حج هم می‌فرماید در حج هر چه می‌توانید با خودتان زاد و توشه برگیرید، یعنی متحول و نورانی شوید، بنابراین موقعی که به حج می‌روید در هر سطحی که هستید، موقعی که بر می‌گردید باید در سطحی عالی با انقلابی درونی، نورانیت دل و با همه خوبی‌ها و پاکی‌ها به زندگی برگردید و برکات حج را برای جامعه و مردم بیاورید.