امروز :
Skip to main content

دیدار و گفت‌وگوی صمیمانه آیت‌الله عابدینی نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه قزوین با دانش‌آموزان دبیرستان پسرانه پاسداران برگزار شد.

آیت‌الله عبدالکریم عابدینی در جمع دانش‌آموزان دبیرستان پسرانه پاسداران در پاسخ به سوالات دانش‌آموزان اظهار کرد: امیرالمؤمنین (ع) در نامه 31 نهج‌البلاغه فرمودند قلب نوجوان و جوان مانند زمین مستعد و کشت و کار نشده است، هر بذری در این زمین بیندازی، آن را می‌پذیرد و رشد می‌کند.

وی ادامه داد: این یک موضوع مهم انسان‌شناسی است، ما به عنوان یک معلم، امام جمعه، پدر و مادر یا استاد دانشگاه باید این فهم امیرالمؤمنینی را داشته باشیم که قلب جوان مثل زمین مستعد خالی است که در آن کشاورزی انجام نشده است، هر چه در آن بیندازی رشد می‌کند، اگر یک دانه خار را در دل این جوان بیندازیم همان رشد می‌کند، اگر هم صداقت، راستی و درستی را در او کاشتیم همان رشد می‌کند.

امام جمعه قزوین عنوان کرد: یکی از منابع انسان‌شناسی امیرالمؤمنین (ع) همین نامه 31 نهج‌البلاغه یا خطبه 41 نهج‌البلاغه است، در خطبه 41 نیز حضرت می‌فرمایند فقط با صداقت، درستی و یکرنگی می‌توانید به مقصد برسید، هیچ سپر و محافظی نگه‌دارنده‌تر از صداقت وجود ندارد، هر کس بفهمد که قوانین حاکم بر عالم هستی چه قوانینی هستند اصلاً سراغ حیله، نیرنگ، مکر و کلک نمی‌رود، ما در زمانه‌ای زندگی می‌کنیم که بیشتر مردم آن حیله و نیرنگ را زرنگی می‌دانند.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین بیان کرد: اگر کسی واقعاً انسان باشد، حتی اگر مسلمان نباشد، دروغ نمی‌گوید، حرف بد نمی‌زند، دو رویی و نفاق از خودش نشان نمی‌دهد، اگر هم این چنین کند در همین دنیا ضربه می‌خورد.

وی خاطرنشان کرد: حضرت در ادامه نفرین می‌کند و می‌فرماید آن کسانی که مکر و حیله به کار می‌برند و آن کسانی که مکر و حیله را زرنگی می‌دانند مرگشان باد؛ همین که حضرت می‌فرماید مرگشان باد، همین باعث می‌شود این افراد هرگز در دنیا آبرومند و سربلند نشوند.

آیت‌الله عابدینی در پاسخ به سؤال یکی از دانش‌آموزان در رابطه با ویژگی‌های حضرت ابوطالب (ع)، اظهار کرد: پاسخ سؤالات خود در رابطه با زمانه پیامبر (ص) را می‌توانید در کتاب فروغ ابدیت نوشته آیت‌الله سبحانی مشاهده کنید، در این کتاب از مسلمان بودن و مؤمن بودن حضرت ابوطالب (ع) سخن گفته شده است.

امام جمعه قزوین تصریح کرد: برخی می‌پرسند امامت بالاتر است یا نبوت؟ باید بدانیم امامت بالاتر است، پیامبر (ص) هم رسول، هم نبی، هم ولیّ و هم امام بودند، امیرالمؤمنین (ع) رسول و نبی نبود، ولیّ و امام بود، بنابراین مقام پیامبر (ص) قطعاً بالاتر از امیرالمؤمنین (ع) بوده است.

وی در پاسخ به پرسش یکی از دانش‌آموزان در رابطه با ارتباط امام جمعه با جوانان، عنوان کرد: بنده بارها عرض کرده‌ام، ما باید کاری کنیم نماز جمعه‌مان جوان شود، اکنون لازم است میانگین سنی حاضران در نماز جمعه جوان‌تر شود و این یکی از رسالت‌های ماست.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین اظهار کرد: سال‌ها پیش بنده به ستاد نماز جمعه عرض کردم که موظفند نوجوانانی که به صورت خودجوش در نماز جمعه شرکت می‌کنند را عضو افتخاری ستاد نماز جمعه کنند، به این‌ها کارت هم داده شود تا این عزیزان افتخار کنند که خادم این این فریضه عبادی سیاسی هستند.

آیت‌الله عابدینی عنوان کرد: این تبدیل به طرحی شد که غیر از دبیرستان‌ها به جاهای دیگر سرایت یافت، امروز این موضوع و طرح انجام می‌شود و باید تلاش کنیم شتاب بیشتری پیدا کند، شما باید جلو بیایید تا با نشاط جوانی که دارید به این قبیل کارها سرعت بدهید.

وی افزود: ما وظیفه داریم خادم اقشار مختلف مردم باشیم، البته وظیفه دینی‌مان این است که بیشتر بر روی جوانان سرمایه‌گذاری کنیم.

در ادامه یکی از دانش‌آموزان این پرسش را مطرح کرد که جنگ چیز پسندیده‌ای نیست، چرا قرآن صحبت از جنگ کرده است؟ امام جمعه قزوین در پاسخ به این پرسش بیان کرد: اصولاً قرآن، دین، پیغمبران و ائمه (ع) مصلحان جهان بوده‌اند، جنگ‌طلب و جنگجو نبوده‌اند، ما هم می‌دانیم که جنگ پدیده بسیار شومی است، حال اگر دشمنی به خاک ما تجاوز کرد، خواست نوامیس ما را به نابودی بکشاند و آبروی ما را ببرد، مملکت ما را نابود کند و همه جا را به آتش بکشد، ما در این صورت باید چه کنیم؟

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین خاطرنشان کرد: برای مثال به مردم سوریه بگوییم سر جای خود بنشیند و اجازه بدهید داعشی‌ها هر کاری خواستند در کشور شما انجام دهند؟ ما از جنگ متنفریم اما آیا باید بنشینیم تا دشمن هر بلایی را بر سر ما بیاورد؟

وی تأکید کرد: ما با کشوری سر جنگ نداشته‌ایم، ما از 8 سال جنگی که در ابتدای انقلاب در کشورمان اتفاق افتاده است تحت عنوان دوران دفاع مقدس نام می‌بریم، چرا که ما شروع‌کننده جنگ نبودیم، بعثی‌ها به ما هجمه وارد کردند و ما جلوی آن‌ها ایستادیم.

آیت‌الله عابدینی تصریح کرد: در روایات آمده شخصی خدمت امام (ع) می‌رسد و سؤال می‌کند ما حق داریم به کافران و غیرمسلمانانی که با هم می‌جنگند اسلحه بفروشیم؟ امام (ع) فرمودند بفروشید اما اسلحه‌ای بدهید که جان آن‌ها را حفظ کند، سپس حضرت مثال زده و می‌فرمایند زره، سپر و چکمه بفروشید تا جان آن‌ها حفظ شود.

امام جمعه قزوین یادآور شد: بنابراین دین ما دین صلح و دوستی است، برای مثال ما به امام زمان (عج) مصلح کل می‌گوییم، برای اینکه وقتی حضرت ظهور کنند جهان را پر از عدل و داد خواهند کرد.

وی در رابطه با سؤال یکی از دانش‌آموزان در رابطه با امر به معروف و نهی از منکر اظهار کرد: منکر را مرتکب شدن به معنای دخالت در امور همه است، منکر چیست؟ برای مثال یک نفر شراب می‌خورد و بعد هم در خیابان به نوامیس مردم دست‌درازی می‌کند، این شراب و این دست‌درازی منکر است، اگر ما برویم جلوی شراب‌خواری، شراب‌فروشی و دست‌درازی به نوامیس مردم را بگیریم و به عنوان امر به معروف و نهی از منکر این فتنه را خاموش کنیم، آیا این دخالت در امور دیگران است؟

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین عنوان کرد: امام حسین (ع) فرمودند من برای امر به معروف و نهی از منکر قیام کردم، یعنی یزید به دروغ جای پیامبر نشسته و در امور دین دخالت می‌کند، امام حسین (ع) فرمود من می‌خواهم به سیره پدرم و جدم عمل کنم و جریان را به جای اصلی خود برگردانم.

آیت‌الله عابدینی بیان کرد: بنابراین امر به معروف به معنای این است که یک سری چیزهای خوب در حال آسیب دیدن و فراموش شدن است و ما باید آن‌ها را احیا کنیم، ما می‌خواهیم در جامعه خوبی‌ها رواج پیدا کند، امر به معروف برای مثال امر به ساختن مدرسه است، امر به معروف بالندگی در علم و دانش است، اگر ما بگوییم دانشجویان و دانش‌آموزان عزیز، خوب درس بخوانید، نماز بخوانید، آیا این به معنای دخالت است؟ خیر، این به معنای کمک است.

وی خاطرنشان کرد: معروف به معنای خوبی‌هاست، هر آدمی که خواهان خوبی‌هاست، نیاز دارد دیگران به او کمک کنند، هر آدمی که از زشتی‌ها، بدی‌ها و پلیدی‌ها متنفر است، نیاز دارد که یک نفر به او در مورد دوری از بدی‌ها تذکر بدهد.

امام جمعه قزوین تأکید کرد: امر به معروف و نهی از منکر به معنای دخالت نیست، بلکه به معنای دلسوزی، حمایت و کمک است، همه ما نیاز داریم دیگران ما را در معروف‌ها کمک کنند و جلوی ما را در ارتکاب منکر بگیرند.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین تصریح کرد: قرآن به ما تذکر داده که امر به معروف و نهی از منکر را جدی بگیرید، گفته شده اگر کسی امر به معروف و نهی از منکر را ضعیف کند ذلیل می‌شود، هر کس هم امر به معروف و نهی از منکر را حمایت کند، یعنی فعال امر به معروف و نهی از منکر باشد، خدا به او عزت می‌دهد.

وی یادآور شد: همچنین گفته شده کسی که می‌خواهد امر به معروف و نهی از منکر کند، نباید نگران باشد یا بترسد، در روایات آمده کسی که امر به معروف می‌کند مالش و سلامتی‌اش به خطر نمی‌افتد و خدا حفظش می‌کند.

امام جمعه قزوین در پاسخ به پرسش یکی از دانش‌آموزان در رابطه با اهمیت تعلیم و تربیت به نوجوانان و جوانان عنوان کرد: اولین کلماتی که بر قلب نازنین رسول اکرم (ص) نازل شد آیات سوره علق بود، همه مفسران قبول دارند که آیات ابتدایی سوره علق اولین جملاتی بود که در غار حراء بر قلب مبارک پیامبر (ص) نازل شد.

وی بیان کرد: در این سوره به پیامبر (ص) گفته شد بخوان، این به معنای تعلیم و تعلم است، به حضرت گفته شد به اسم ربّ بخوان، یعنی حتی جهت داده شد که درست‌ترین خواندن اتفاق بیفتد، این به ما هم جهت می‌دهد که درست‌ترین و بابرکت‌ترین خواندن را داشته باشیم، تکیلف عالم و آدم با این آیات روشن شده است.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین خاطرنشان کرد: نظریه داروین نظریه‌ای بود که می‌گفت آدم‌ها به صورت اتفاقی پیدا شده‌اند، ابتدا یک تک سلولی زنده بودند، بعد تکامل پیدا کردند، بعد هر جا که دیگر پاسخی برای پرسش‌ها نداشتند می‌گفتند جهش ژنتیکی اتفاق افتاده است، یعنی با غیرعلمی پیش بردن کارها در آخر به این نتیجه می‌رسند که آدم‌ها در نهایت پس از جهش‌های گوناگون به میمون تبدیل شده‌اند.

آیت‌الله عابدینی تأکید کرد: می‌خواستند این گونه القا کنند که همه ما باور کنیم از نسل میمون هستیم، خداوند در قرآن می‌فرماید خدا شما را خلق کرده است، در رابطه با خلقت انسان هم کتب فراوانی نوشته شده است، بنابراین خدا با تعلیم و تعلم کار خود را آغاز کرده و به پروردگار فرمود بخوان به نام پروردگارت که منشأ کرامت است.

وی تصریح کرد: همچنین خداوند در آیه 70 سوره اسراء می‌فرماید «ولقد کرّمنا بنی آدم»، یعنی ما بنی آدم را با کرامت آفریدیم، بنابراین جنس ما و خدا با هم جور در می‌آید، سپس خداوند می‌فرماید این قرآن کرامت‌نامه شماست، یعنی ای آدم‌ها شما همین طور به کرامت نمی‌رسید، هر آیه قرآن بسته کرامت الهی است، هر چقدر انسان این آیات را بیشتر بفهمد و بشناسد، زندگی‌اش را با آن‌ها همراه و هماهنگ کند و خلاف آن‌ها نباشد، در کسب کرامت موفق‌تر می‌شود.

امام جمعه قزوین یادآور شد: خدایی که برای ما معلم شد و به ما تعلیم داد، به انسان چیزهایی را یاد داد که اگر خدا آن‌ها را به انسان یاد نمی‌داد، انسان هیچ وقت به این چیزها دست پیدا نمی‌کرد.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین اظهار کرد: خداوند در آیه 151 سوره بقره می‌فرماید پیغمبر من به شما چیزهایی یاد می‌دهد که اگر از او یاد نگیرید، شما آن کسی نیستید که بتوانید آن مطالب را پیدا کنید، چرا که این‌ها کار بشر نیست، فوق بشری است و از طرف خداست.

وی عنوان کرد: در روایات آمده پیغمبر وارد مسجد شدند، دو گروه در مسجد بودند، یک گروه مشغول عبادت و یک گروه مشغول مباحث علمی بودند، حضرت به گروه دوم پیوسته و فرموده من معلم مبعوث شده‌ام.

آیت‌الله عابدینی بیان کرد: در روایات آمده که رسول گرامی اسلام (ص) فرمودند هر کس علم اولی و آخری را می‌خواهد، به قرآن رجوع کند؛ پیغمبران آمده‌اند در افکار آدم‌ها زمینه بالندگی، رشد و خلاقیت فراهم کنند، قرآن، نهج‌البلاغه و روایات معدن علم هستند.

امام جمعه قزوین خاطرنشان کرد: خداوند می‌فرماید ما زمین و آسمان را طوری تنظیم کرده‌ایم که بر اساس ستونی که شما نمی‌توانید آن را ببینید سر پا مانده‌اند، همچنین خداوند در آیه 33 سوره الرحمن می‌فرماید اگر می‌خواهید به طبقات زمین و آسمان بروید، بدون علم و وسیله نمی‌توانید.

وی تأکید کرد: بنابراین قرآن به ما ایده می‌دهد و می‌گوید می‌توانید غیر از زمین به کُرات دیگر هم بروید، و اینکه ایده می‌دهد که زمین را فقط به صورت سطحی نگاه نکنیم، بلکه به عمق آن هم بیندیشیم.