امروز :
Skip to main content

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین در جلسه تفسیر قرآن کریم گفت: قرائت سوره مجادله در خانه‌ای که در آن پرخاشگری و دعواست و آرامش ندارد، باعث ایجاد آرامش خواهد شد.

آیت‌الله عبدالکریم عابدینی، نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه قزوین در جلسه 75 تفسیر قرآن کریم در شرح سوره مجادله گفت: از دیگر اسامی سوره مجادله می‌توان به ظهار و قد سمع اشاره کرد، سوره مجادله در دسته سوره‌های مدنی قرار دارد، معمولاً آیات سوره‌های مدنی شامل مسائل عبادی، حقوقی و قوانین مدنی است. سوره مجادله صدوششمین سوره‌ای بوده که بر قلب مبارک پیامبر(ص) نازل شده است، این سوره بعد از سوره منافقون و قبل از سوره حجرات نازل شده است، اکنون در مصحف شریف، سوره مجادله پنجاه‌وهشتمین سوره، بعد از سوره حدید و قبل از سوره حشر ثبت شده است.

وی اظهار کرد: سوره مجادله ۲۲ آیه دارد، این سوره ۴۷۳ کلمه و ۱۷۹۲ حرف دارد، محتوای اول این سوره بیان یک رسم غلط دوران جاهلیت به نام ظهار است، در ادامه در رابطه با ظهار توضیح داده خواهد شد، نکته دوم در رابطه با محتوای سوره مجادله، ظالمانه بودن طلاق با آن رسم جاهلی ظهار است، نکته سوم اینکه کسی که ظهار می‌کند باید کفاره بپردازد. چهارمین نکته در خصوص محتوای سوره مجادله، عواقب مخالفت با فرمان خداست، پنجمین نکته اینکه در این سوره خدای متعال از ما می‌خواهد با منافقانی که با رسول خدا(ص) مخالفت می‌کردند، مخالف باشیم، به این معنا که باید خط و مرز خود را با منافقین مشخص کنیم.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین خاطرنشان کرد: ششمین نکته ضرورت مخالفت مؤمنان با منافقان است، مؤمن هم باید بصیرت داشته باشد که منافق‌شناس باشد و هم باید اراده داشته باشد که در مقابل منافقان موضع‌گیری کند، خیلی لطمه‌ها که به ملت و مملکت وارد شده، مربوط به سهل‌انگاری ما در انجام این وظیفه دینی بوده است.

وی تصریح کرد: هفتمین نکته دوستی پنهانی منافقان با دشمنان بیرونی است، مؤمن باید بصیرت داشته و به این مسئله توجه کند و بداند دست منافقان در دست دشمنان بیرونی است، خدای متعال در آیه ۵۱ سوره مائده می‌فرماید ای کسانی که ایمان آورده‌اید مبادا یهود و نصارا را دوست، هم‌پیمان و قابل اعتماد خود بپندارید، این‌ها علیه شما دستشان در دست یکدیگر است، اگر کسی در میان شما دلش با آن‌ها باشد از آنان محسوب می‌شود.

آیت‌الله عابدینی گفت: هشتمین نکته مجازات دوستی با دشمنان خداست، هر کس با دشمنان خدا دوستی کرد و به یک ملت خسارت وارد کرد، سرمایه‌های یک ملت را بر باد داد، تکنولوژی یک ملت را به آتش کشید و این خسارت‌های وحشتناک و حتی جبران‌ناپذیر را وارد کرد، این‌ها مجازات دارد، در این سوره مجازات آن‌ها مطرح شده است. نهم اینکه نشانه‌های کسانی که دشمنان خدا را دوست می‌دارند در این سوره آمده است، منافق یعنی کسی که کارهایش شفاف نبوده و زیرزمینی و همراه با دو رویی است، نشانه‌هایی وجود دارد که مربوط به کسانی است که با دشمنان خدا دوست‌اند، در این سوره این نشانه‌ها هم آمده است.

وی ادامه داد: دهمین نکته این است که خدای متعال اجازه نمی‌دهد ما با دشمنان خدا دوستی کنیم، این دشمنان می‌توانند منافقین، یهودیان یا غیر یهودیان باشند، یازدهمین نکته اینکه در این سوره حزب شیطان و حزب‌الله معرفی شده‌اند. درباره فضیلت و اثر سوره مجادله احادیثی وجود دارد، از رسول اکرم(ص) نقل شده که حضرت فرمودند اگر کسی سوره مجادله را قرائت کند، این آدم در قیامت به‌عنوان حزب‌الله شناخته می‌شود.

نظر امام صادق (ع) درباره قرائت سوره مجادله
نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین بیان کرد: از امام صادق(ع) نقل شده که هر کس در نماز واجبش سوره مجادله یا حدید را بخواند و این کار را ادامه بدهد، هرگز در زندگی‌اش عذاب نمی‌بیند، نه در خودش و نه در خانواده‌اش بدی نمی‌بیند، در بدنش هم گرفتاری پیش نمی‌آید. اگر کسی این سوره را بخواند آداب زندگی و تمدن دینی در محدوده خانواده را یاد می‌گیرد و خانه او خانه آرامش و آسایش خواهد بود، خانه‌ای که در آن پرخاشگری و دعواست، آرامش ندارد، این سوره کاری می‌کند در خانه آرامش پا بگیرد.

وی خاطرنشان کرد: اگر خانه آشفته باشد روح آدم آشفته می‌شود، وقتی روح آشفته باشد، بدن هم از آن متأثر شده و بیماری می‌گیرد، افراد چنین خانه‌ای خیلی زود پیر و زمین‌گیر می‌شوند، لذا قرآن فرموده دل‌ها با یاد خدا آرامش می‌گیرند، قرآن ذکر است، ما به هر کجای قرآن وصل شویم و آن را در زندگی بفهمیم و به کار بگیریم، برای ما عامل آرامش خواهد بود.

این مفسر قرآن خاطرنشان کرد: امام صادق(ع) فرمودند اگر کسی سوره مجادله را نزد مریضی بخواند، اگر آن مریض به‌خاطر بیماری بی‌خواب شده باشد، خوابش می‌برد، اگر آن مریض به‌خاطر بیماری آشفته باشد، آرامش پیدا می‌کند، اگر کسی مرتب این سوره را با توجه بخواند از هر بلایی محفوظ بوده و مالش محفوظ می‌ماند و مورد دستبرد دیگران قرار نمی‌گیرد.

وی تصریح کرد: بسیاری از آیات قرآن شأن نزول دارند، یعنی یک اتفاقی افتاده که آن آیه نازل شده است، برای مثال ولادت حضرت زهرا(س) باعث نزول سوره کوثر شد، مرحوم علی‌بن‌ابراهیم در تفسیر قمی می‌گوید اولین کسی که بعد از اسلام ظهار کرد و به رسم دوران جاهلیت رفتار کرد، پیرمردی از انصار بود که یک روز نسبت به همسرش عصبانی شد و به او گفت تو دیگر مانند مادرم هستی، وقتی این را گفت به‌شدت پشیمان شد.

امام جمعه قزوین گفت: رسم جاهلیت این بود که اگر کسی همسرش را به مادرش تشبیه کند و این را به زبان بیاورد، برای ابد این زن به او حرام می‌شود، این پیرمرد وقتی این حرف را زد به همسرش گفت ما در دوران جاهلیت این حرف را باعث حرام شدن زن و شوهر می‌دانستیم، اما اکنون اسلام آمده است، خدمت رسول خدا(ص) برو و از ایشان بپرس ما چنین اتفاقی برایمان رخ داده است، چه کنیم؟

وی اظهار کرد: این زن نزد پیامبر(ص) رفت و گفت همسرم چنین جمله‌ای به من گفته است، ما در رسم جاهلیت بر زبان آوردن این جمله را باعث حرمت زن و شوهر می‌دانستیم، اما الحمدلله به برکت شما خدا در اسلام ما را در شرایط دیگری قرار داده است، رسول خدا(ص) با برخوردی که این خانم کرد به او فهماند که برو مشکلی نیست.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین در پایان یادآور شد: امروز که بحث طلاق و ناپایداری شرایط خانواده‌ها مطرح است، سوره مجادله از آن دسته سوره‌های مهم و مشکل‌گشاست که می‌تواند کمک بسیاری به حل این معضل کند.