امروز :
Skip to main content

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین در جلسه ستاد اقامه نماز استان گفت: دل‌ها به وسیله ذکر آباد می‌شوند، مساجد هم با دل‌های آباد برکت و جاذبه پیدا می‌کنند.

آیت‌الله عبدالکریم عابدینی در جلسه ستاد اقامه نماز استان قزوین اظهار کرد: در نگاه قرآن و اهل بیت (ع) نماز یک قطعه محوری، کلیدی و اساسی از پازل یک مجموعه عظیم و عجیب است، اگر ما قطعات دیگر این پازل را نبینیم، آنطور که باید حس و حال اقامه نماز پیدا نمی‌کنیم، بنابراین باید همه جوانب را در نظر بگیریم.

وی ادامه داد: خدای متعال در آیه 41 سوره حج می‌فرماید «الَّذِينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُور»، یعنی (آنان که خدا را یاری می‌کنند آن‌هایی هستند که اگر در روی زمین به آنان اقتدار و تمکین دهیم نماز به پا می‌دارند و زکات می‌دهند و امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند و از هیچ کس جز خدا نمی‌ترسند چون می‌دانند که عاقبت کارها به دست خداست).

امام جمعه قزوین عنوان کرد: خدای متعال در این آیه می‌فرماید هر کس هر کجا هر امکاناتی در اختیارش قرار گرفت، اولین دغدغه‌اش باید این باشد که نماز را اقامه کند، البته نماز خواندن با اقامه نماز متفاوت است، ما باید اقامه‌کننده نماز باشیم.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین بیان کرد: نمی‌شود ما بگوییم اقامه‌کننده نماز هستیم، اما غیبت کنیم، دروغ بگوییم، با ولایت بیگانه بوده و در مقابل مصائب مردم غزه بی‌تفاوت باشیم، اقامه کردن نماز از این موارد جلوگیری کرده و ما را تربیت می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: نمونه بارز این مسئله کربلای اباعبدالله (ع) است، عده قلیلی بودند که در کربلا نماز را اقامه کردند، عده کثیری هم صرفاً نماز می‌خواندند، آن‌هایی که نماز می‌خواندند حتی از کشتن فرزند پیغمبر هم امتناع نکردند، یعنی نمازشان آنقدر خاصیت نداشت که بخواهند از کشتن فرزند پیامبر (ص) دست بردارند.

آیت‌الله عابدینی تأکید کرد: در آیه 41 سوره حج، زکات نیز در کنار نماز آمده است، ما اگر در حوزه زکات یا خمس بدهکار باشیم و با استفاده از آن بدهکاری، حتی دکمه‌ای به لباس خود وصل کنیم، نماز ما باطل است، پس باید در کنار اقامه نماز، توجه به شئونات دیگر از قبیل زکات هم داشته باشیم.

امام جمعه قزوین تصریح کرد: در ادامه آیه 41 سوره حج از امر به معروف و نهی از منکر سخن به میان آمده است، ما اگر ظلم، رشوه، به غارت رفتن بیت‌المال و اختلاس را ببینیم اما دهانمان بسته باشد، این با اقامه نماز سازگار نیست.

وی یادآور شد: نماز محافظ دارد، یکی از رسالت‌های مهم هر اقامه‌کننده نماز، محافظ بودن برای نماز است، ما در هر اداره‌ای که فعالیت می‌کنیم باید محافظ نماز باشیم، اگر در آن اداره غیبت شود یا رشوه باشد، معلوم می‌شود ما محافظ خوبی نبوده‌ایم، محافظت از نماز باید کار همیشگی ما باشد.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین اظهار کرد: از بی‌حجابی و بدحجابی گرفته تا رشوه، دروغ، بی‌عدالتی، پارتی‌بازی، تبعیض و همه این موارد، با دیدن این‌ها نباید تماشاگر باشیم، چرا که در این صورت محافظت‌کننده خوبی برای نماز نبوده‌ایم و برکت نماز از بین می‌رود.

آیت‌الله عابدینی عنوان کرد: نماز مانند شجره طیبه‌ای است که آنقدر بار، ثمر، میوه و بهره دارد که هزاران نفر را بی‌نیاز می‌کند، به شرطی که نماز واقعی باشد، در این صورت نماز برکت و جاذبه پیدا می‌کند و مساجد شلوغ می‌شوند.

وی بیان کرد: مساجد ما باید پر از جاذبه باشند، امروز فقط برخی از مساجد ما جاذبه دارند و متأسفانه بعضی از مساجد ما فاقد جاذبه هستند.

امام جمعه قزوین خاطرنشان کرد: خدای متعال در آیه 45 سوره عنکبوت می‌فرماید «اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ»، یعنی (آنچه را از این کتاب به تو وحی شده است، بخوان و نماز را برپا دار، یقیناً نماز از کارهای زشت، و کارهای ناپسند باز می‌دارد؛ و همانا ذکر خدا بزرگ‌تر است، و خدا آنچه را انجام می‌دهید، می‌داند).

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین تأکید کرد: خدای متعال در این آیه به رسول اکرم (ص) می‌فرماید برایشان تلاوت کن آنچه را که بر تو وحی شده است، سپس هم از اقامه نماز سخن به میان می‌آید، در ادامه هم می‌فرماید نمازی که این‌گونه باشد این قدرت را دارد که جلوی فحشا و منکر را بگیرد؛ باید ببینیم اکنون نمازهای ما این قدرت را دارند؟

وی تصریح  کرد: نماز باید ذکر باشد، ذکر آنقدر مهم است که خدا وقتی فرمانش را می‌دهد، حتی از فرمان نماز هم غلیظ‌تر است، خدای متعال در آیه 41 سوره احزاب می‌فرماید «إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي»، یعنی (منم من خدايى كه جز من خدايى نيست پس مرا پرستش كن و به ياد من نماز برپا دار).

آیت‌الله عابدینی یادآور شد: چقدر ما توانسته‌ایم مردم را توجیه کنیم که جاذبه نماز آن ذکر درون نماز است؟ شیرینی نماز آن است که وقتی نماز می‌خوانیم حس و حال ذکر پیدا کنیم، ما از این جهات بدهکار خودمان و مردم هستیم.

 

امام جمعه قزوین اظهار کرد: خدای متعال وقتی راجع به حج صحبت می‌کند، در آیه 200 سوره بقره می‌فرماید بساط حج به این منظور گسترده شده که شما را متغیر کند تا اهل ذکر شوید، چه تعداد از ما وقتی به حج رفته و برمی‌گردیم، حال و هوای ذکر پیدا می‌کنیم؟

وی عنوان کرد: خدای متعال در رابطه با نماز جمعه در آیه 9 سوره جمعه می‌فرماید به سوی ذکر خدا بشتابید، همچنین خدای متعال در آیه 45 سوره انفال می‌فرماید وقتی در میدان نبرد در مقابل دشمنان قرار گرفتید ثابت‌قدم باشید و خدا را بسیار یاد کنید.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین بیان کرد: خدای متعال در آیه 9 سوره حجر می‌فرماید «إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ»، یعنی (بى‏‌ترديد ما اين قرآن را به تدريج نازل كرده‏‌ايم و قطعاً نگهبان آن خواهيم بود)، ما چقدر تحت این عنوان که خودمان را در معرض خدا ببینیم، یاد خدا در ما زنده شود و محبت خدا در جان ما شعله بکشد، به قرآن مراجعه می‌کنیم؟

 

آیت‌الله عابدینی خاطرنشان کرد: بنابراین موضوع ذکر بسیار حائز اهمیت است، ما باید این توجه را به نماز داشته باشیم تا مجموعه نماز کامل‌تر دیده شود.

وی تأکید کرد: پیش‌تر گفتیم که نماز باید اقامه شود، در روایات آمده نماز عمود و عماد دین است، یعنی نماز ستون دین است، ستون اگر اقامه نشود معنایی ندارد، ستون موقعی ستون است که سرپا شود، ستون باید بار سنگین بنا و ساختمان را به دوش بکشد، آیا ما نماز و مساجد را این گونه می‌بینیم؟ اگر این گونه نباشد مساجد رسالت خودشان را پیدا نمی‌کنند و جاذبه لازم را ندارند.

امام جمعه قزوین تصریح کرد: نماز باید اقامه شده و همه دین روی این ستون سوار شود، به این معنا که وقتی نماز اقامه شود، عدالت، رأفت، عطوفت، حمایت مؤمنین از یکدیگر، قرض‌الحسنه، زکات و اخوت دینی هم اقامه می‌شود، چنین نمازی جاذبه پیدا می‌کند و اگر افراد گرفتار شوند، می‌دانند که مسجد می‌تواند گرفتاری آن‌ها را برطرف کند.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین یادآور شد: نماز ذکر است، خدای متعال در آیه 124 سوره طه فرموده «وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى»، یعنی (و هر كس از ياد من دل بگرداند در حقيقت زندگى تنگ و سختى خواهد داشت و روز رستاخيز او را نابينا محشور مى‌‏كنيم).

وی اظهار کرد: خدای متعال در این آیه می‌فرماید هر کس از ذکر من روی‌گردان باشد و با ذکر من مرتبط نباشد در زندگی دچار گرفتاری می‌شود و اضطراب، استرس، ناامیدی، تشویش و نگرانی آزارش می‌دهد، این چیزها امروز در میان مردم ما وجود دارد یا خیر؟ اگر هست معلوم می‌شود خبری از ذکر نیست، ذکر و استرس مانند نور و تاریکی هستند، اگر ذکر باشد استرسی وجود ندارد، اگر هم استرس باشد معلوم می‌شود خبری از ذکر نیست.

آیت‌الله عابدینی عنوان کرد: مطابق آیه 124 سوره طه چنین افرادی که اهل ذکر نیستند، در دنیا هم کورند، اما در آخرت این کوری آشکار می‌شود، در ادامه این آیه آمده است این‌ها به خدا می‌گویند ما قرار بود بصیر باشیم، چرا کور محشور شدیم؟ به اینان گفته می‌شود که آیات ما آمد اما تو آن‌ها را نادیده گرفتی، حالا هم کور محشور شدی.

امام جمعه قزوین بیان کرد: بنابراین اگر خدای بصیر به بنده‌‌ای نگاه نکند، این بنده دیگر بصیرت ندارد، اگر خدای سمیع بنده‌ای را نبیند، این بنده کر خواهد بود. خدای متعال در آیه 28 سوره رعد می‌فرماید (آگاه باش که با یاد خدا دل‌ها آرامش می‌یابد).

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین تأکید کرد: مساجد بسیار حائز اهمیت هستند، مساجد باید آباد باشند، چه کسی می‌تواند مساجد را آباد کند؟ مسجد باید روح داشته باشد، نه اینکه صرفاً سالن باشد، خدای متعال وقتی روح را در آدمیزاد دمید، آن موقع «فتبارک الله احسن الخالقین» گفت، اگر در مسجد روح دمیده نشود، مُرده است.

آیت‌الله عابدینی تصریح کرد: اگر کسی بیاید بگوید من مبلغ زیادی برای ساخت مسجد کمک می‌کنم، ما باید ابتدا از او بپرسیم آیا تو خمس و زکات مالت را پرداخت کرده‌ای یا خیر؟ اگر در این حوزه بدهکار است، پولش هم ارزشی ندارد، اگر با چنین پولی ساختمانی ساخته شود، نمی‌توان نام آن را مسجد گذاشت، چرا که روح و برکت ندارد.

وی یادآور شد: مسجد باید آباد باشد، خدای متعال در آیه 18 سوره توبه می‌فرماید «إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلَّا اللَّهَ فَعَسَى أُولَئِكَ أَنْ يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ»، یعنی (آباد کردن مساجد خدا فقط در صلاحیت کسانی است که به خدا و روز قیامت ایمان آورده و نماز را بر پا داشته و زکات پرداخته و جز از خدا نترسیده‌اند؛ پس امید است که اینان از راه‌یافتگان باشند).

امام جمعه قزوین اظهار کرد: خدای متعال در این آیه می‌فرماید آباد کردن مساجد فقط کار کسانی است که به خدا و روز قیامت ایمان دارند، امیرالمؤمنین (ع) در نامه 31 نهج‌البلاغه خطاب به فرزندش فرمود اگر می‌خواهی قلبت آباد شود، بدان که فقط با یاد خدا این اتفاق خواهد افتاد.

نماینده ولی‌فقیه در استان قزوین عنوان کرد: آدمی که قلبش آباد باشد، اهل خمس و زکات هم هست، اهل حلال و حرام هم هست، چنین آدمی می‌تواند مسجد را آباد کند، وقتی مسجدی آباد باشد جاذبه دارد.

وی بیان کرد: اگر ما به مسجد از دیدگاه ساختاری نگاه کنیم، می‌بینیم که همه مساجد نباید به‌صورت یکسان دیده شوند، مساجد هر محله باید با مسجد جامع آن محله تفاوت داشته باشند، یعنی یک جاهایی مرکز و یک جاهایی شعب آن مرکز هستند.

آیت‌الله عابدینی خاطرنشان کرد: جایگاه نماز جمعه بسیار خاص است، جایی که نماز جمعه در آن اقامه می‌شود نباید صرفاً مصلی خوانده شود، بلکه باید مسجد مصلی باشد، وقتی مسجد مصلی شد باید محور باشد، اینکه رهبر حکیم انقلاب فرمودند نمازهای جمعه قرارگاه هستند، به همین معناست.

امام جمعه قزوین تأکید کرد: بنابراین مساجد کل یک شهر هر کدامشان مثل یک چشمه هستند، از این چشمه‌ها جمعیت می‌جوشد، این چشمه‌ها به هم می‌پیوندند و تبدیل به نهرها می‌شوند، همه این نهرها باید به اقیانوس نماز جمعه بریزند، ساختاری دیدن مساجد به این معناست. بنابراین دل‌ها به وسیله ذکر آباد می‌شوند، مساجد هم با دل‌های آباد برکت و جاذبه پیدا می‌کنند.